Portret van verzetsheld

Het Titus Brandsma Museum in Bolsward, dat volgende week donderdag opengaat, heeft een werk van de magisch-realistische kunstenaar Pyke Koch (1901-1991) in bruikleen gekregen. Het portret van pater Brandsma, een houtskool- met krijttekening uit 1960, werd gemaakt in opdracht van het parochiebestuur St. Jacobus in Utrecht. Opmerkelijk is dat juist Koch hiervoor gevraagd werd. Hij was een aanhanger van het nazisme en collaboreerde met de Duitse bezetter. Tot 1955 had hij een tentoonstellingsverbod. De karmeliet Titus Brandsma (1881-1942) stierf in 1942 in het concentratiekamp Dachau omdat hij opriep tot principieel verzet tegen de nazi's. Volgens T. de Jong van het Titus Brandsma Museum was de kerkleiding vermoedelijk niet op de hoogte van het foute verleden van Koch. De tekening heeft een waarde van ongeveer 20.000 euro.

Gerectificeerd

Pyke Koch

Het artikel Portret van verzetsheld (21 mei, pagina 9) meldde over de schilder Pyke Koch: ,,Hij was een aanhanger van het nazisme en collaboreerde met de Duitse bezetter.' Dit is niet juist. Wel was hij, zoals veel andere kunstenaars tijdens de Tweede Wereldoorlog, lid van de Kultuurkamer.