Pensioenfondsen tegen fusie Italië

Drie Nederlandse pensioenfondsen verzetten zich tegen de voorgenomen fusie tussen Telecom Italia en Olivetti. De pensioenfondsen, aandeelhouder in Telecom Italia, hebben bezwaar tegen de fusie omdat het Italiaanse telecombedrijf daarmee onder meer wordt overladen met schulden.

Het gaat om ABP, PGGM en het Spoorweg pensioenfonds. Daarnaast hebben enkele buitenlandse pensioenfondsen en vermogensbeheerders bezwaar. Zij hebben dit vandaag kenbaar gemaakt door een advertentie in de Britse zakenkrant Financial Times. De tegenstanders worden vertegenwoordig door Deminor, een organisatie die belangen behartigt van minderheidsaandeelhouders. Aanstaande zaterdag vindt de aandeelhoudersvergadering van Telecom Italia plaats waarin een besluit over de fusie wordt genomen.

De fusie tussen Telecom Italia en Olivetti is een ingewikkelde transactie. Meerderheidsaandeelhouder in Telecom Italia met 55 procent is Olivetti. Maar Olivetti, vroeger een producent van typemachines en computers, is vandaag de dag volgens E. Bomans van Deminor een vennootschap met nauwelijks bezittingen naast het aandelenbelang in het Italiaanse telecombedrijf. Daarentegen torst het vehikel een schuld van 15 miljard euro met zich mee door de aankoop van het meerderheidsbelang in Telecom Italia.

Het Italiaanse telecombedrijf, dat nauwelijks heeft meegedaan met de aankoop van umts-frequenties drie jaar geleden, is daarentegen vrijwel schuldenvrij. Gaat de fusie door dan heeft het bedrijf opeens een torenhoge schuld. ,,Op twee na de hoogste van Europa'', stelt Bomans van Deminor.

Die schuld kan door de transactie nog eens oplopen tot 24 miljard euro. Dit heeft volgens Bomans te maken met het recht dat Olivetti-aandeelhouders hebben om hun stukken te koop aan te bieden aan de vennootschap Olivetti. Verder heeft Deminor problemen met de ruilverhouding van de aandelen. De waardering van Telecom Italia zou te laag zijn. ,,Het is een winstgevend bedrijf met een sterke kasstroom'', zegt Bomans.

Toch heeft Deminor er weinig geloof in om de fusie aanstaande zaterdag weg te stemmen. De Italiaanse overheid bezit een gouden aandeel en heeft al verklaard voorstander te zijn. Bovendien heeft Olivetti 55 procent van de stemmen, terwijl een tweederde meerderheid nodig is. Deminor vertegenwoordigt ongeveer 5 procent van de stemmen.