`Jayson de journalist moest dood'

De ontmaskerde Amerikaanse journalist Jayson Blair heeft in een interview met de New York Observer uitgehaald naar zijn voormalige werkgever The New York Times en gezegd dat ,,racisme een veel grotere invloed'' heeft gehad op zijn carrière dan positieve discriminatie.

In het interview, dat vandaag in zijn geheel wordt gepubliceerd, gaat Blair voor het eerst dieper in op de affaire die de prestigieuze krant de afgelopen weken op haar grondvesten deed trillen. Hij toont geen schaamte en betuigt geen spijt. Zo schept hij op over zijn vermogen zijn collega-journalisten om de tuin te leiden en ,,lag ik dubbel van het lachen'' toen de krant zijn verzonnen reportage over de Amerikaanse krijgsgevangene Lynch moest rectificeren.

,,Ik weet dat ik dit niet zou moeten zeggen, maar ik ben in staat geweest om veel van de meest briljante journalisten uit het vak voor de gek te houden'', zegt hij. ,,Ze zijn allemaal zo intelligent, en ik belazerde ze in hun bijzijn. Als ze allemaal zo geniaal waren en ik een echte positief gediscrimineerde werknemer was, waarom hebben ze me dan nooit gepakt?''

Over de mogelijk raciale invloed op het verloop van zijn carrière bij de krant zegt Blair: ,,Iedereen die beweert dat ras geen rol heeft gespeeld [...] die liegt. Raciale voorkeuren en racisme hebben beide een rol gespeeld.'' Blair zei vanaf begin dit jaar met het verzinnen en plagiëren van stukken te zijn begonnen om zichzelf ,,te redden''. ,,Om Jayson Blair de mens te laten leven, moest Jayson Blair de journalist dood.''