In dienst van de Revolutie

,,Het was een lekkere demo'', zegt in Genua een van de actievoerders na afloop van een demonstratie tegen de oorlog in Irak. Het vat de documentaire Nieuwe Kameraden die vanavond wordt uitgezonden door de IKON in één zin samen.

We zien hoe Bart Griffioen, lid van het Centraal Comité van de Internationale Socialisten – een kleine, voornamelijk antikapitalistische organisatie – zich opmaakt voor een anti-oorlogsdemonstratie in Amsterdam. Hoe hij met de andere IS-leden vergadert, het blad De Socialist uitdeelt en zich voorbereidt op een bijeenkomst van antiglobalisten in Genua – borden timmeren, posters verzamelen, de megafoon testen.

Maar zijn de demonstraties het einddoel van de IS? En wat is de invloed van protesten zoals in Genua op bijvoorbeeld jongeren, maar ook op het regeringsbeleid? En hoe past de IS in de hele antiglobalistische beweging in Nederland?

Regisseur Simone Timmer, lange tijd verslaggever bij de nieuwsprogramma's van SBS6, komt daar niet helemaal uit. Ze blijft jammer genoeg steken bij een portret van Griffioen. Dat is interessant – de 35-jarige voormalige hardcore-muzikant heeft zijn leven in dienst gesteld van het omverwerpen van het kapitalistische systeem en kan daar enthousiast en vol overgave over vertellen – maar de kijker zou zo graag meer willen weten. Een opname van een bijeenkomst van de organisatie – of is het een partij? – laat zien dat de aanwezigen allemaal dertigers zijn. Hoe zijn zij bij de IS beland? En wat wil de IS nu eigenlijk?

Op de website van de IS is te lezen dat Griffioen en de zijnen ,,vechten voor een maatschappij waarin het bevredigen van menselijke behoeften voorop staat, niet winst''. ,,Echte verandering kan alleen door revolutie bereikt worden. (..) Nederland is geen democratie. De macht over de economie ligt niet bij het parlement of de regering, maar bij een klein groepje directeuren en aandeelhouders van de grote bedrijven. De top van de multinationals, de politie en het leger wordt niet door ons gekozen. Alleen een gezamenlijke beweging van onderaf van de grote meerderheid van de bevolking kan hun macht breken.'' De IS laat zich daarbij inspireren door Marx en Engels. Nieuwe Kameraden laat het bij one-liners: ,,Het systeem is niet solidair met anderen.'' en ,,What solution? Revolution.''

Werelden: Nieuwe kameraden, IKON, Ned.1, 22.47-23.42u.