Iedereen kan eigen postzegel maken

Elke Nederlander kan voortaan zijn eigen postzegel laten drukken. Een vakantiefoto, een tekening of een foto van jezelf, volgens het postbedrijf TPG is bijna alles mogelijk. Het bedrijf komt hiermee naar eigen zeggen tegemoet aan de jaarlijks honderden verzoeken van organisaties en particulieren om zegels te mogen maken.

In Nederland was het nog niet eerder mogelijk om een persoonlijke zegel te laten drukken, aldus TPG gisteren. Het initiatief is onderdeel van de zogenoemde verrassingszegels die de onderneming elk jaar uitbrengt. Deze hebben een speciaal onderwerp of er is een bijzondere techniek voor gebruikt. De Royal Mail in Groot-Brittannië geeft al enkele jaren persoonlijke postzegels uit, de zogeheten Smilers.

Een velletje van tien verrassingszegels (39 cent) kost 12,95 euro. Bedrijfslogo's of merken zijn vooralsnog niet toegestaan. Aanstootgevende afbeeldingen, zoals bijvoorbeeld porno, mogen ook niet. TPG, dat een monopolie heeft op de uitgave van postzegels, wil niet zeggen hoeveel winst het per velletje maakt.

Een van de eerste Nederlanders die een eigen zegel heeft gekregen was minster-president Balkenende. Hij heeft ervoor gekozen om met zijn elektronische zakagenda op de foto te gaan. Ook tv-presentatrice en schrijfster Daphne Deckers, tekenares Marjolein Bastin, Sien Diels en Tommy van Sesamstraat en Humberto Tan van Studio Sport hebben al een persoonlijke postzegel.

Voor sommige bijzondere personen of instanties heeft TPG een eigen zegel ontworpen. Een van hen is oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela. Hij krijgt deze binnenkort aangeboden.

Volgens een TPG-woordvoerster is het nog steeds een eer om een dergelijk aanbod te krijgen.