`Hennep? Hier? Wie bewijst dat?'

Een enorme politiemacht ontruimde gisteren woonwagenkamp Vinkenslag bij Maastricht. Resultaat: 22 ontmantelde hennepplantages met 15.000 planten.

Een ronkende shovel beukt een ijzeren wand kapot, terwijl politieagenten de stoffige loods ontruimen. In hoog tempo halen ze hennepplanten naar buiten – vele honderden stuks. De geüniformeerde mannen en vrouwen hoesten en proesten geregeld: de cannabis verspreidt een indringende geur. ,,Wie is er al high?''

Woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht, gisteren tegen het middaguur. Met 735 agenten en ME'ers is de politie volop bezig met de `bezetting'. Dertig motoragenten, een arrestatie-eenheid, een explosieven-opruimingseenheid en een traangasteam. Boven het kamp hangen twee helikopters, eromheem staan zestig ME-busjes, vier rupsvoertuigen van de marechaussee en een waterwerper. De massale inval – de autoriteiten willen de grootschalige hennepteelt aanpakken en een einde maken aan de `wetteloosheid' op het grootste kamp van Nederland – is 's ochtends voor dag en dauw met een omsingeling begonnen. Tot woede van de bewoners.

Burgemeester Leers zal hier wel weer achter zitten, zeggen ze. Gerd Leers, ,,die halve Duitser'', wordt vervloekt. Willem Remmers van Auto's – schade en sloop roept tegen Radio Limburg I dat hij de gemeente na deze `overval' ,,spuugzat'' is. ,,De bewonerscommissie hoeft niet meer met Leers te gaan praten. En als de politie hier nog één keer terugkomt, dan jagen we ze van ons terrein af.'' ,,Kan dat zo maar'', vraagt een andere bewoner. ,,Ze knijpen zo maar een stel loodsen kapot op ons industrieterrein.'' Op de vraag of hier hennep wordt gekweekt, antwoordt een vrouw: ,,Hennep? Hier? Wie bewijst dat?''

Op een persconferentie van gemeente, justitie en politie in het stadhuis wordt dat bewijs 's middags geleverd. Op Vinkenslag zijn meer dan 15.000 hennepplanten, 1.400 transformatoren, 1.450 lampen, 8.000 pakken potgrond en 1.700 koolstoffilters in beslag genomen en vernietigd. De politie pakt vier `kampers' op.

Burgemeester Leers zegt dat alleen 's ochtends al op het kamp 37 lokaties met ,,professionele infrastructuur voor grootschalige hennepteelt'' zijn aangetroffen, alsmede 22 ,,complete plantages''. Drie loodsen zijn onmiddellijk gesloopt, ,,en dat is bijzonder'', legt de burgemeester uit. ,,Aan de sloop is niet de gebruikelijke bestuursdwang voorafgegaan, waarbij de eigenaar eerst wordt aangeschreven. Ik heb gehandeld vanuit mijn bestuursrechtelijke bevoegdheid, omdat er sprake was van recidive.'' Leers doelde op april vorig jaar, toen de politie in dezelfde loodsen henneptelers betrapte.

Aan die inval bewaart de politie slechte herinneringen. ,,De agenten moesten rennen voor hun leven, zo hoog liepen de emoties bij de boze bewoners op'', aldus Leers. Hij zegt dat je kampers niet mag discrimineren, ,,maar ook niet bevoordelen. En dat doe je als verboden hennepteelt toestaat.'' Volgens Leers heeft de gemeente ,,dit soort zaken'' in de jaren tachtig en negentig te lang gedoogd. ,,Nu is dat voorbij, we trekken grenzen.'' Hij vertelt dat de illegale kwekers (en de bezetting van gisteren) het imago van Vinkenslag ,,helaas schaden'': het kan de daar gevestigde autobedrijven klanten kosten. Cijfers van de gemeente leren dat in 2000 op Vinkenslag 85 sloopbedrijven huisden, met een omzet van honderd miljoen gulden, waarmee het industrieterrein in de top-20 van Limburgse ondernemingen stond.

Leers zegt ,,geregeld in gesprek te zijn'' met de bewonerscommissie van het kamp. ,,Vrijstaat Vinkenslag moet weer een volkswijk worden.'' Volgens de burgemeester ,,hunkert'' 90 procent van die 350 mensen naar ,,een normale situatie'' op het kamp. ,,Maar zo'n 10 procent bederft de zaak.'' Leers herinnert eraan dat de brandweer bij grote recente branden op Vinkenslag tot twee keer toe door kampers werd tegengehouden.

Milieudiensten, de brandweer en monteurs van stroomleverancier Essent – het bedrijf zegt dat de hennepkwekers nog 250.000 euro aan rekeningen moeten betalen – maken van de bezetting gebruik om het kamp te inspecteren. Sommigen zeggen dat ze hun ogen niet kunnen geloven: op het gigantische terrein achter het bord `Wij zijn niet verantwoordelijk voor de herkomst van goederen' staan metershoge schroothopen, wankele keten, illegaal gebouwd, rondslingerende chemicaliën. De prefabhuizen staan te dicht op elkaar, zegt een politiewoordvoerder. ,,Als er brand uitbreekt kunnen de grootste ongelukken gebeuren.'' Zijn collega staart naar pallets met zware pakken potgrond. ,,Die liggen hier niet voor de geraniums.''

Op een viaduct naast de A2 volgt een aantal mensen de inval met belangstelling. ,,Goed dat ze dat rovershol eens aanpakken'', zegt fietser J. van Beek. ,,Het eindeloos gedogen moet voorbij zijn. Opruimen die hap, voor mij verdient de burgemeester een lintje. Hij is een man met kloten: vorige week maakte hij een einde aan het smijten van geld in de bodemloze put MVV, nu steekt hij wéér zijn nek uit.''

Op Vinkenslag denken ze daar héél anders over. Autosloper Remmers noemt de bezetting ,,een klap in het gezicht van de bewoners''. ,,De gemeente is bang voor wraak. Flauwe zeik. We hebben ons netjes gedragen, zij behandelen ons als terroristen.''