Geen `fecaliënkleur' voor politie Hamburg

Hij werd twee jaar geleden gekozen om in de mondaine havenstad Hamburg orde en gezag te herstellen. De rechtse populist Ronald Schill, in het bestuur van de stadstaat belast met politie en justitie, probeert nu in één klap straatbeeld en politie te verfraaien. De 4.000 agenten in Hamburg krijgen nieuwe, blauwe, uniformen.

De nieuwe dienstkleding, gisteren op een modeshow ten doop gehouden, is ontworpen door de Berlijnse designer Lutz Colani, die een gruwelijke hekel heeft aan het standaard groen-beige uniform van de Duitse politie. De uit 1974 daterende kleurencombinatie deed Colani af met ,,fecaliënkleuren''. `Blauw', zei Schill al tijdens zijn verkiezingscampagne twee jaar geleden, dwingt meer respect af dan `jagergroen'.

Het stadsbestuur roemde tijdens de presentatie vooral de functionaliteit van de nieuwe kleding. De stof is steviger, het uniform bevat in totaal 24 zakken en de greep naar het dienstpistool is eenvoudiger.

Een basissetje van Colani – vier overhemden, twee broeken, een stropdas en een pet – kost 530 euro. Om ontwerp en productie van de nieuwe outfits te betalen schakelde Schill het plaatselijke bedrijfsleven in. Sponsors als Daimler-Chrysler en Harley Davidson Hamburg brachten 180.000 euro bijeen. De eerste 70 uniformen worden geproduceerd door de Hamburgse modefabrikant Tom Tailor. Hamburg heeft eigenlijk geen geld voor de nieuwe look en streeft daarom naar een ,,public-private-partnership''.

De inwoners van de stadstaat mogen binnenkort nog hun mening geven over enkele details, zoals de kleur van het overhemd en de vorm van pet en paraplu. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft Colani zich vooral laten leiden door de agenten in Amerikaanse tv-series en de uitmonstering van de Village People.