EiffelTowers glorieus landskampioen

Basketbalclub EiffelTowers is gisteren voor het eerst in zijn korte bestaan landskampioen geworden. De eretribune vierde het feestje mee. ,,Doe mij nog een wijntje.''

De muziek stond harder, dansgroep Blisz-Dancers was flitsender dan ooit, de gratis drankjes op de eretribune werden met grotere regelmaat aangeboden, het juichen intenser. De sporthal De Horstacker in Nijmegen zat gisteren dan ook stampvol. Aan alles was te merken dat basketbalvereniging EiffelTowers al in de vijfde wedstrijd van de best-of-seven-serie tegen Omniworld Almere landskampioen kon worden. De eerste vier play-off wedstrijden, waarin EiffelTowers een voorsprong van 3-1 had genomen, waren minder glorieus dan de kampioenswedstrijd van gisteren. Voor het eerst in het driejarig bestaan van de Nijmeegse club mogen de EiffelTowers zich de beste basketballers van Nederland noemen. Werd vorig jaar in de finale van de play-offs nog van de Astronauts uit Amsterdam verloren, dit seizoen werden drie prijzen binnengehaald. De ploeg van trainer Marco van den Berg won dit seizoen ook al de Cup der Lage Landen en de NBB-Beker.

In de sporthal gonsde het van wilde Europese verhalen. Amper kampioen of er werd al gedroomd van ,,nu nog Europees basketbal''. In de Europacup heeft EiffelTowers inmiddels de tweede ronde bereikt.

De landstitel kwam in het begin van de wedstrijd maar moeizaam in zicht voor de ploeg van Marco van den Berg. In het eerste kwart was het onderlinge verschil maar vier punten in het nadeel van Omniworld. De ploeg uit Almere werd deels geïmponeerd door de vreugde-uitbarstingen van het Nijmeegse publiek. De toeschouwers stonden stijf tegen elkaar aangedrukt in de hoeken van de sporthal en elke zitplaats was bezet. Aan de andere kant was Omniworld domweg niet bij machte om EiffelTowers ook maar iets in de weg te liggen.

Zaterdag had Omniworld in Almere de vierde wedstrijd al verloren. Gisteren zei de ruststand (42-21) genoeg. EiffelTowers kon zich al gaan opmaken voor een feest, zeker toen de achterstand van Omniworld in het derde kwart van de wedstrijd van 46-26 naar 60-26 opliep. Uiteindelijk won EiffelTowers met 83-52.

Grote man was Ryan Robertson die met negentien punten (waarvan elf rebounds) topscorer werd. De Amerikaanse guard was het hele seizoen van grote waarde voor zijn basketbalteam. De nuchtere Robertson (27), direct na de verkregen bloemen uit handen van wethouder Depla (Sport): ,,Dit is natuurlijk fantastisch, geweldig, great.'' Zijn 1,80 meter lange (en daarmee de kleinste) ploeggenoot Kendell Mack scoorde in deze kampioenswedstrijd niet. Was dat een smet op de vreugde? ,,Dat maakt niet uit'', vond Mack al handen slaand en felicitaties in ontvangst nemend. Even daarvoor had de kleine guard hulp nodig gehad om volgens traditie het net van de basket te knippen. Op de schouders van de lange (2.09 meter) Kroaat Mate Milisa kweet hij zich van zijn taak. Een kwartier na de wedstrijd werd al champagne spuitend feest gevierd rond de beker in de kleedkamer. De pendelbussen naar discotheek The Matrixx waren reeds vertrokken. Want iedereen vierde met iedereen feest. Van `bobo' ('Vanavond worden we dronken als een paard') tot supporter ('Zuipen!') en clublid ('Hier hebben we heel het seizoen naar toegeleefd'). Dit eerste landskampioenschap in de korte clubhistorie was er voor de Nijmegenaren.

De scheidsrechters vertrokken gisteren met stille trom uit de sporthal. De arbitrage ligt al enige tijd onder vuur omdat ze soms een te zwaar stempel drukken op de wedstrijden. Trainer Marco van den Berg, zichtbaar opgetogen over het kampioenschap, uitte al na de eerste wedstrijd in de play-offs tegen Omniworld kritiek op de arbitrage. ,,Een doorn in het oog'', aldus Van den Berg na dat duel: ,,De toeschouwers komen om de prachtige sport basketball te zien en niet om het spelregelboekje uit het hoofd te leren.'' Gisteren werd de speaker ingefluisterd niets te zeggen over de scheidsrechters. Ze mochten niet delen in de vreugde om het landskampioenschap van EiffelTowers.