Economen weer boos

Het wil maar niet lukken met het vwo-examen economie. Voor het derde achtereenvolgende jaar zijn zes hoogleraren economie, verbonden aan verschillende universiteiten, na beoordeling van het examen hoogst ontevreden. Dat schrijven ze vandaag op het forum van kennisnet, de internetverbinding voor scholen.

Het examen is veel minder leuk dan de voorafgaande jaren en er wordt ook minder naar economische inzichten gevraagd. Maar het ergst zijn de fouten die in het examen staan, vinden F. den Butter, E. Van Damme, H. van Ees, C. van Ewijk, A. Heertje en R. Schömdorff. Zo wordt de leerling bij opgave 4 geacht te weten wat ons `ons nationaal spaarsaldo' is. Maar dit, zo schrijven de hoogleraren is geen officieel begrip. Opgave 7 is het ergst. In deze `draak van een opgave' op het terrein van het geldwezen, komen verschillende fouten voor. Heertje: ,,Het is onvoorstelbaar na alle suggesties die we hebben gedaan dat er toch weer heel elementaire fouten in staan.'' De hoogleraren hebben inmiddels een brief gestuurd aan de Cevo, die bepaalt hoe de eindexamens eruit moeten zien.