Cinefiele kwajongens zetten een kraak

Min of meer gelijktijdig met een van de grootste bioscoophits van vorig jaar, de remake van Ocean's Eleven van Steven Soderbergh met onder anderen George Clooney en Brad Pitt, werd in Cleveland een armeluisvariant op die oplichtersfilm gedraaid. Dezelfde George Clooney kwam in zijn vrije weekend even over om een zwaar getatoeëerde kluiskraker in een rolstoel te spelen. En hij ontdekte dat hij hoofdrolspeler Sam Rockwell leuk genoeg vond om hem de hoofdrol te geven in zijn eigen regiedebuut Confessions of a Dangerous Mind.

De filmende broers Anthony en Joe Russo behoren tot die zeldzame geluksvogels die op een dag worden opgebeld door een beroemde regisseur die aan ze vraagt of ze een film voor zijn nieuwe productiebedrijf willen maken. Aan de bekendheid van Soderbergh en diens samen met Clooney gerunde productiemaatschappij Section Eight hebben ze het nu te danken dat Welcome to Collinwood ook arthouses buiten Amerika bereikt.

Dat is helemaal geen schande, want Welcome to Collinwood is een kostelijk montere `caper', een film in een ouderwets genre waarin een stelletje belhamels een kraak zet. En net zoals alle kwajongens hebben ze ook hun eigen geheimtaal om het allemaal wat spannender te maken. Ze ontmoeten elkaar terwijl gangsterliefje Rosalind (Patricia Clarkson) voor haar gevangen vriendje Cosimo (Luis Guizmán) op zoek is naar een `Mullinsky', een zondebok die zijn celstraf op zich wil nemen.

In Welcome to Collinwood loopt alles volgens een neurotisch zwaan-kleef-aan-principe uit de hand. Dat komt niet alleen omdat het genre het voorschrijft, maar vooral omdat de gebroeders Russo typische debutanten zijn.

Geen hele en halve inval werd geschrapt, geen grap blijft ons bespaard. Je zou hun film daarom ook een teleurstelling kunnen noemen. Toch wil ik hem graag aanbevelen. Cinefilie, plezier, inzet, passie, een ongebreideld talent en de slappe lach zijn betere ingrediënten voor een eerste grote film dan keurigheid en vlijt.

Welcome to Collinwood. Regie: Anthony en Joe Russo. Met: Sam Rockwell, Luis Guzmán, William H. Macy, George Clooney. In: De Uitkijk, Pathé de Munt, Amsterdam; Metropole, Den Haag; Cinerama, Rotterdam.