CDA verslaat de LPF in Pim-debat

Het was toch echt Kamerlid Mirjam Sterk (CDA) die gisteravond betoogde dat politici het laatste boek van Pim Fortuyn tot op de letter zouden moeten volgen. ,,We zijn er nog niet, maar we zijn op weg. God zij dank.'' Een half uur eerder kwam Kamerlid Boris van der Ham (D66) met een ,,liefdesverklaring'' aan Max Hermans van de LPF.

Alleen in een debat waarbij de deelnemers hun standpunten niet zelf kunnen bepalen, zijn deze situaties denkbaar. En dat was gisteren het geval. In de Oude Zaal van de Tweede Kamer vond voor de tweede keer Het Parlementair Debattoernooi plaats. `Nieuwe' Kamerleden mochten verbaal tegen elkaar ten strijde trekken om de Cicero-prijs 2003 te bemachtigen. Mirjam Sterk versloeg LPF-er Max Hermans in een woordenstrijd over de stelling `We hebben niets geleerd van Fortuyn'. NRC Handelsblad en Holland Debate, een stichting ter bevordering van de debatkunst, organiseerden de wedstrijd.

Het publiek was getuige van drie debatten met een totaal verschillende stijl. De onderwerpen waren hier debet aan: `De Belgen doen het beter' leidde tot vermakelijke stellingen waarbij Niesco Dubbelboer (PvdA) zijn serieuze stellingen afsloot met een ontboezeming; ,,De Belgische vrouwen doen het ook beter''. Dit terwijl het veel politiek-beladener `We kunnen zonder politieke partijen' vooral een politieke kleur kreeg. Maar het verschil kwam vooral door de personen zelf. Dubbelboer was door de voorrondes gekomen door zijn ,,uiterst energieke presentatie'', aldus de jury, terwijl Hermans, die samen met Sterk tot de finale overbleef, de kwalificatie kreeg ,,vanuit zijn colbert te spreken''.