Anabole steroïden van versmade vlam

`Fatal Attraction meets American Pie in a swimming pool', zo moet ongeveer de pitch hebben geluid van Swimf@n, een niet erg subtiele genrefilm, die het Amerikaanse regiedebuut betekent voor de Australische acteur en regisseur John Polson.

Toch zeggen de producenten niet over een nacht ijs te zijn gegaan bij hun research. Een eerste versie van het scenario werd voorgelegd aan target groups bestaande uit Amerikaanse middelbare scholieren. Die zeiden wel naar tienerfilms te kijken, maar daar vaak het gevoel aan over te houden dat ze als publiek niet helemaal serieus genomen worden.

Derhalve werd het scenario van Swimf@n zodanig aangepast dat ook een wat ouder publiek er plezier aan zou kunnen beleven. Die marketinggestuurde opzet blijkt rampzalig, want in plaats van een pretentieloze thriller over een lid van het zwemteam (Jesse Bradford, ooit als kinderacteur de zoon van Jeroen Krabbé in King of the Hill) dat verleid wordt door een mysterieus nieuw meisje in de klas (Erika Christensen, voorheen de aan coke verslaafde dochter van Michael Douglas in Traffic), ontaardt Swimf@n in een soms akelig gewichtig doende film over relaties en vertrouwen.

Niet alleen wordt Bradford gestraft voor zijn trouw aan aanvankelijk vriendinnetje Shiri Appleby, maar er wordt ook veel over gebabbeld in de vreselijkste clichés. Eerst komen de bedreigingen van de versmade femme fatale nog per e-mail binnen (vanwaar het apestaartje in de titel), maar al snel vindt Bradford anabole steroïden in zijn thee.

De verleidingsscène in een verlaten zwembad zou de potentie kunnen hebben van klassieke cultstatus, als het niet zo fantasieloos in beeld gebracht was.

Swimf@n. Regie: John Polson. Met: Jesse Bradford, Erika Christensen, Shiri Appleby, Kate Burton, Dan Hedaya. In 16 bioscopen.