Ahold verbetert omzetcijfers voor de tweede maal

Het supermarktconcern Ahold heeft gisteravond met excuses een correctie op de herziene omzetcijfers van de afgelopen twee jaar bekendgemaakt. Het concern, dat in moeilijkheden verkeert als gevolg van onder meer boekhoudkundige malversaties, blijkt bijna 400 miljoen euro aan omzet te weinig hebben opgegeven.

Afgelopen vrijdag Ahold stelde het bedrijf de omzet van de afgelopen twee jaar met 22 miljard euro neerwaarts bij. De omzet over 2002 was 16 procent te hoog voorgesteld, die van 2001 23 procent.

Nu blijkt dat ook in de herziene cijfers over de Europese en de Zuid-Amerikaanse activiteiten enkele fouten zijn geslopen. In plaats van 917 miljoen euro werd in 2001 in Zuid-Amerika een omzet van 1,27 miljard euro gerealiseerd. Bij de Europese verkopen ging Ahold voor 2002 uit van een omzet van 3,42 miljard euro. Nu blijkt dat 3,46 miljard te zijn, bijna 40 miljoen meer.

,,Ahold verontschuldigt zich voor het abusievelijk vermelden van incorrecte cijfers in het voorgaande persbericht'', zo meldt het bedrijf. Het is de tweede verontschuldiging in een week. Vorige week dinsdag tijdens de aandeelhoudersvergadering verontschuldigde de directie zich voor de gebeurtenisssen in de Verenigde Staten, waar dochteronderneming US Foodservice de winst met 880 miljoen dollar heeft opgeblazen.

De te hoge melding van de omzet van vrijdag staat los van de fraude in Amerika. De geflatteerde cijfers zijn grotendeels te wijten aan de geveinsde controle bij Europese dochterbedrijven. Ahold besloot vrijdag de omzet en operationele winst van joint ventures in Scandinavië en Portugal helemaal niet meer mee te tellen. Op de nieuwste cijfers, zo wordt expliciet gemeld, is geen accountantscontrole toegepast, hetgeen overigens gebruikelijk is bij tussentijds gemelde resultaten van bedrijven.

In een reactie noemt zakenbank Oyens & Van Eeghen de bijstellingen van gisteren illustratief voor de grote druk op de boekhouding bij Ahold. Vooral ook omdat ,,uitgerekend de omzet'' bij een supermarktbedrijf direct goed zou moeten zijn.

Volgens een woorvoerder van Ahold gaat het echter om typefouten en niet om een herziening. ,,Gewoon domme tikfouten''.