Waarnemers VN in Congo vermoord

Twee VN-waarnemers zijn in het noordoosten van Congo ,,op beestachtige wijze vermoord''. Dat heeft de VN-missie in Congo gisteren bekendgemaakt. Ze onderzoekt berichten dat strijdende milities in de Noordoost-Congolese provincie Ituri zich de afgelopen weken aan kannibalisme hebben schuldig gemaakt.

De twee VN-waarnemers – een Jordaniër en een Nigeriaan – werden sinds vorige week dinsdag vermist. Op die dag hadden ze voor het laatst contact met het regionale hoofdkwartier in Bunia, de hoofdstad van Ituri. Ze bevonden zich op dat moment in Mongbwalu, een goudmijnstadje zeventig kilometer ten noordwesten van Bunia. Milities van rivaliserende stammen, de Hema's en de Lendu's, waren zich aan het voorbereiden op een slag om de controle over de stad. Nadat het contact met de waarnemers werd verbroken, probeerden de VN tot drie keer toe een reddingsteam te sturen. Dat mislukte omdat de situatie te gevaarlijk was. Ook in Bunia zelf waren hevige gevechten uitgebroken. De zevenhonderd VN-soldaten waren gedwongen zich terug te trekken op hun eigen terrein.

Zondag slaagde een onderzoeksteam er in per helikopter Mongbwalu te bereiken. De Congolese president Joseph Kabila had vrijdag in Tanzania een bestand met een aantal van de strijdende milities gesloten, waarna het in de provincie Ituri aanzienlijk rustiger was geworden. De stoffelijke resten van de waarnemers konden worden geborgen. VN-vertegenwoordigers hebben een eerste onderzoek naar de daders ingesteld.

Religieuze leiders en inwoners van Bunia zeiden gisteren dat Lendu-strijders bij sommige van hun slachtoffers het hart, de lever en de longen hebben verwijderd om die op te eten. Bijgeloof, uitzinnige haat en een verlangen om oude rekeningen te verheffen zouden hen tot kannibalisme hebben gedreven, zei Joseph Deneckere, een Belgische priester die sinds 1970 in Congo woont. Hij zei ook dat bij sommige slachtoffers de geslachtsdelen zijn verwijderd om in amuletten te worden verwerkt.

,,Het zien van een lijk waarvan de lever en het hart ontbreken is gruwelijk, zeker als je weet die organen door andere mensen zijn opgegeten en jou hetzelfde kan overkomen'', zei Acquitte Kisembo, een 28-jarige student medicijnen. Hij vertelde dat hij verschillende voorbeelden heeft gezien. De VN nemen de beschuldigingen van kannibalisme heel serieus en stellen een onderzoek in. In januari constateerden onderzoekers van de VN dat twee rebellengroepen zich eind vorig jaar in Ituri aan kannibalisme hadden schuldig gemaakt.

Een groep Franse legerofficieren die zondag in de Congolese hoofdstad Kinshasa arriveerde, zou vandaag doorreizen naar Bunia om de situatie te verkennen. Frankrijk overweegt troepen naar Oost-Congo te sturen als de Veiligheidsraad van de VN zo'n ingreep noodzakelijk acht.