Voor de hele misjpoge

,,En rechts van mij, mijn goede vriend Frits. Wat is jouw nieuws?'' Zo wordt televisiepresentator Frits Barend van maandag tot en vrijdag geïntroduceerd door zijn mede-presentator Henk van Dorp in het RTL-programma Barend & Van Dorp. Vanavond zit Barend, omgeven door gabbers, familie en collega's op de rode bank van verborgen-cameraspecialist Ralph Inbar in de eerste aflevering van een nieuwe serie Tv-masqué.

Een `warme' uitzending met een zeer hoog onder-onsgehalte. En de aanwezigen zijn allemaal participanten in het humoristische complot tegen de `bijzondere' Nederlander Frits Barend. Onduidelijk – dat hoeft ook niet voor humor – blijft waarom Barend een bijzondere Nederlander is en een eerbetoon van circa veertig minuten verdient. Kennelijk omdat hij door vaak op televisie te komen een bekende Nederlander is geworden en als ,,hartelijk, sociaal en attent'' wordt omschreven. Dat geldt ook voor de gasten in de komende uitzendingen: presentatrice Anita Witzier, de nep-Japanse Wendy (Ushi) van Dijk, zanger Ernst-Daniël Smid, nieuwslezeres Henny Stoel, correspondent Conny Mus en pianist Tonny Eyk. Hij begeleidt vanavond ook de enthousiaste Barend in het jaren vijftig nummer Buona sera van Louis Prima.

Amicaler kan bijna niet: Ouwe jongens krentenbrood, dikke-miktelevisie. Prachtig geïllustreerd door `good old' Jenny Arean met het nummer Amsterdam huilt en de karakteristieke slotregel ,,Mazzel en brooche voor de hele misjpoge''.

Verder zit de uitzending vol gein en veel applaus. Zo zien we een oude opname met `de mens' Barend waarin hij de judoreus Anton Geesink ondervraagt en de slappe lach krijgt als Geesink voortdurend zijn oren aan het bewegen is. Ook mag hij, als moderne variant van het kinderspelletje blindeman, een vriend in een dark room ontmaskeren. Grappig zijn de bizarre sketches met voetbaltrainer Foppe de Haan, schaatster Marianne Timmer en oud-voetballer Youri Mulder. Deze laatste excelleert voor de verborgen camera als vermomde fysiotherapeut in een Mister Bean-achtige slapstick met Barend als lijdend lichaam.

Eigenlijk is Tv-masqué een klef, nou ja bijna klef, programma met veel vrolijke momenten. Een must voor afgepeigerde werknemers en tv-zeloten.

Tv-masqué, TROS, Ned.2, 20.30-21.17u.

    • Markus Meulmeester