Verkiezingen Curaçao 1

Terecht liet het redactioneel commentaar van 12 mei zich naar aanleiding van de verkiezingen op Curaçao bezorgd uit over de toekomst van de Nederlandse Antillen.

Corrupte Antilliaanse leiders organiseren de armoede van hun land om er zelf beter van te worden. Een probaat middel is daarbij de Antilliaan een slachtofferrol aan te praten. Steeds weer moeten we horen dat de Antilliaanse bevolking zich slachtoffer waant van het kolonialisme, van de slavernij, van het neokolonialisme, van het paternalisme, en steeds is Nederland de grote boosdoener en ...betaalt. Het is haast niet meer te becijferen wat de Nederlandse Antillen ons jaarlijks direct én indirect kosten. Het wordt hoog tijd dat de Nederlandse regering de Antillen twee alternatieven ter keuze voorlegt.

De ene is de Antillen met enige aandrang de onafhankelijkheid aanbieden. Dan liggen voor hen verscheidene mogelijkheden voor om uit te kiezen: de vorming van een federale staat uit de zes eilanden, of misschien allemaal aparte staatjes worden, dan wel aansluiting zoeken bij Venezuela of bij andere Caraïbische eilanden. Mocht het niet lukken zich onafhankelijk te maken, of mocht de bevolking in meerderheid de band met Nederland niet willen slaken, dan is het tweede alternatief, van de Antillen een overzeese provincie maken, naar het voorbeeld van de Franse départements d'outremer.

Een provincie van Nederland worden biedt de Antillen zelf tal van voordelen, waarvan bescherming tegen corruptie en sociale zekerheid niet de minste zijn.

Hoe dan ook is het hoog tijd dat door de Nederlandse regering een beleid wordt uitgestippeld voor de toekomst van de Antillen. Zoals ze nu reilen en zeilen kan het niet langer. De uitslag van de verkiezingen op Curaçao, waarbij de verkiezingskandidaten uit de gevangenis werden gehaald, maakt dat nog eens duidelijk. Je schaamt je als Nederlander dat deze corrupte eilanden het epitheton `Nederlands' voeren.

    • Dr. Lambert J. Giebels Breda