Twinning gaat ter ziele

De overheid ziet geen heil meer in Twinning, de broedplaats voor ict-bedrijfjes. Twinning wordt definitief stopgezet. Dat schrijft staatssecretaris Joop Wijn van Economische Zaken vandaag aan de Tweede Kamer. Twinning is er niet in geslaagd om externe partijen te vinden die willen deelnemen in het investeringsfonds. Eind 2001 besloot het ministerie van Economische Zaken al dat de overheid zich zou terugtrekken als aandeelhouder en dat het bedrijf moest worden geprivatiseerd.

Twinning werd in 1998 opgericht op initiatief van onder andere toenmalige minister Hans Wijers van Economische Zaken en ict-ondernemer Roel Pieper. Het doel was om beginnende technologiebedrijven te steunen met geld en advies. In totaal heeft de overheid 47,6 miljoen euro in Twinning geïnvesteerd. Twinning steunde circa zestig `start ups', waarvan nu nog ongeveer 35 bedrijfjes actief zijn. Rond de twintig Twinning-ondernemingen zijn failliet gegaan. Dat heeft het bedrijf nogal wat kritiek opgeleverd van internetdeskundigen.

Volgens het ministerie van Economische Zaken zal worden gezorgd voor een ,,verantwoord beheer van de resterende participatieportefeuille''. Het aandelenpakket wordt verkocht ,,op een zorgvuldige en marktconforme wijze''. Eind 2001 heeft Twinning haar portefeuille geherwaardeerd. Dat had een boekhoudkundig verlies van 20 miljoen euro tot gevolg. Het bedrijf heeft nu nog belangen in onder meer onder meer Bibit (betalingen via internet), Tryllian (intelligente programma's om snel te zoeken) en Rits Telecom.