Toezicht MKB-accountant

Beroepsorganisatie van accountants Nivra pleit voor een tweede toezichthouder, naast de beoogde Autoriteit Financiële Markten (AFM), voor accountants die controles uitvoeren in het midden- en kleinbedrijf (MKB). AFM moet zich volgens het Nivra uitsluitend bezighouden met de accountants die beursgenoteerde bedrijven controleren, terwijl een nieuw op te richten stichting het toezicht moet gaan houden op mkb-accountants.

Dit stelt het Nivra in een voorstel aan het ministerie van Financiën, dat bezig is nieuwe wetgeving voor accountants te ontwikkelen. Het department en AFM willen nu niet reageren op het voorstel van het Nivra. Volgens het ministerie en de toezichthouder lopen de gesprekken nog over invulling van het toezicht.

Het voorstel is opmerkelijk omdat er sinds 1 januari dit jaar al een toezichthouder voor mkb-accountants bestaat, opgericht door Novaa, de beroepsorganisatie van mkb-accountants. Maar volgens het Nivra is een door de wet verordonneerde toezichthouder krachtiger dan een orgaan opgericht door de beroeporganisatie zelf.