Thailand geeft `sars-bonus'

Een toerist die tijdens een bezoek aan Thailand de ziekte sars oploopt, krijgt 87.000 euro. De Thaise regering heeft gisteren besloten daarvoor een half jaar lopende verzekering af te sluiten met een premie van 1,4 miljoen euro. Het is onduidelijk of de verzekering alleen uitkeert als iemand aan sars overlijdt. Volgens toerisme-minister Sonthaya Khumplem wel, maar volgens premier Thaksin Shinawatra gaat het er slechts om dat iemand moet aantonen in Thailand besmet te zijn geraakt.

Toeristen hebben het vakantieland sinds maart, toen de sars-uitbraak begon, links laten liggen. De `beloning' van 100.000 dollar moet ze het vertrouwen geven dat Thailand veilig is. Weliswaar kent het land acht sars-gevallen en zijn twee mensen eraan overleden, maar er is tot op heden niemand in Thailand zelf besmet geraakt. Alle slachtoffers hadden de ziekte in andere landen opgelopen.

,,Als we niets doen, verliezen we minstens 10 procent van alle bezoekers, oftewel 1,1 miljoen toeristen'', zei premier Thaksin. De `100.000 dollar sars-bonus' maakt deel uit van een twintig miljoen euro kostend plan om de schade aan toerisme door sars en de oorlog in Irak te herstellen. Thailand verdient zo'n 14 procent van het bruto binnenlands product aan toerisme.

Een groeiend deel van de toeristen komt voor een goedkope medische behandeling, vaak in combinatie met een vakantie. Maar in alle categorieën is het toerisme met naar schatting 40 procent gekelderd. Vorige maand kwamen er slechts 322.360 buitenlanders aan op het internationale vliegveld van de hoofdstad Bangkok, 46 procent minder dan in april 2002.

Het initiatief van de Thaise regering is niet nieuw. Eerder deze maand kwam de nationale luchtvaartmaatschappij Thai Airways al met het aanbod om toeristen 100.000 Amerikaanse dollars te betalen, zouden ze op een Thai-vlucht met het sars-virus besmet raken. De beloning is nog niet uitgekeerd. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat van de 7.800 mensen die wereldwijd sars hebben, er zestien besmet zijn geraakt in een vliegtuig. De besmettingen dateren echter van maanden terug, voordat vliegvelden masaal passagiers gingen controleerden op sars-symptomen zoals koorts en een droge hoest.