Taiwan ook met sars geen lid van WHO

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Dat althans moet de gedachte van de Taiwanese regering zijn geweest toen zij gisteren opnieuw een poging deed om lid te worden van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Taiwan heeft daar alle rechten toe, luidt het oordeel van Taipei, want in het land heerst de dodelijke longziekte sars en het ministerie van Volksgezondheid kampt het met een chronisch gebrek aan hulp en informatie. De conclusie: zonder WHO-lidmaatschap vallen er meer slachtoffers.

Maar de tactiek heeft niet mogen baten. China, dat Taiwan beschouwt als een afvallige provincie, is mordicus tegen Taiwanees lidmaatschap van de WHO. Gisteren sneuvelde tijdens de jaarvergadering van de WHO een Taiwanese toetredingspoging voor het zevende achtereenvolgende jaar. Peking maakt grote ernst met de bestrijding van sars, maar niet wanneer dat ten koste gaat van heilige partij-ideologie, zoals de schijnbare eenheid van China. Taiwan toelaten tot een internationale organisatie als de WHO is een stap in de richting van erkenning van de Taiwanese soevereiniteit. En dat zal China nooit laten gebeuren.

WHO-lidstaten, bang voor diplomatieke conflicten met China, leggen zich daar gewillig bij neer. Niemand wil een belangrijke economische partner als China tegen de haren in strijken.

Hoewel de WHO met het jaarlijks terugkerend toelatingsritueel in verlegenheid wordt gebracht, is de organisatie het nu oneens met de Taiwanese argumenten. David Heymann, directeur besmettelijke ziekten van de WHO, nam het woord `gelegenheidsargument' nog net niet in de mond, maar hij verzet zich fel tegen de Taiwanese beschuldiging dat er ,,doden vallen door gebrek aan WHO-steun''. Heymann: ,,We zijn volledig in staat geweest [de bevolking] te voorzien van alle noodzakelijk technische steun.''

Optimistische Taiwanezen, gewend door toedoen van China buiten alle internationale fora te worden gehouden, hebben hoop geput uit het feit dat het verzet tegen toetreding in vergelijking met voorgaande jaren is afgenomen: de VS en verschillende Europese landen onthielden zich dit jaar van stemming. ,,Zo'n goed resultaat hebben we eerder nooit gehad'', zei een Taiwanese gedelegeerde in de Taipei Times.