Scholieren gearresteerd in Praag

Twee Nederlandse scholieren zitten sinds vorige week in een politiecel in Praag. Ze werden in de nacht van 13 op 14 mei gearresteerd door de Tsjechische politie, en worden verdacht van het slaan en beroven van een Tsjechische vrouw. De minderjarige jongens zitten in voorlopige hechtenis in afwachting van de resultaten van een politieonderzoek. Dat heeft de school van het tweetal, het Erasmus College in Zoetermeer, gisteren bekendgemaakt.

De leerlingen maakten deel uit van een groep van 46 scholieren uit 4 havo en 5 vwo die op schoolreis in Praag waren. Volgens het Erasmus College hebben de betrokken leerlingen tegen de afspraken in 's avonds het pension verlaten. Volgens rector Molsbergen ligt de eerste verantwoordelijkheid nu bij de ouders van de twee jongens. Zij zijn in Praag en worden daar bijgestaan door een Tsjechische advocaat, een tolk en de consul van de Nederlandse ambassade. Gisteren hebben de ouders, in bijzijn van de consul, een uur lang gesproken met de jongens. Het slachtoffer kon na behandeling in het ziekenhuis naar huis en maakt het goed, aldus Molsbergen.

De daltonscholengemeenschap voor mavo, havo, vwo en gymnasium laat bij schoolreisjes zowel leerlingen als ouders een verklaring ondertekenen waarmee ze een aantal `gedragsregels' onderschrijven. Volgens rector C. Molsbergen van het Erasmus College is die verklaring ingevoerd toen er onenigheid was tussen Nederland en Frankrijk over het Nederlandse drugsbeleid. ,,Het leek ons niet fijn als een van onze leerlingen in Frankrijk met drugs zou worden betrapt.'' Scholen zijn vrij om eigen regels op te stellen over gedrag tijdens excursies, er bestaan geen landelijke richtlijnen.

De schoolleiding is van mening dat de begeleiders de `ontsnapping' van de jongens niet had kunnen voorkomen en dat ze juist te werk zijn gegaan. Toen geconstateerd werd dat een aantal leerlingen het pension had verlaten, gingen begeleiders op zoek in de directe omgeving, en hebben daarbij contact gezocht met de politie. Twee scholieren bevonden zich vlakbij het pension, een derde werd later gevonden, de overige twee werden gearresteerd.

Op het schoolplein van het Erasmus College reageren zeer leerlingen verbaasd op de arrestatie van Aad en Bas. Volgens hen zijn het jongens die graag een beetje stoer doen en een joint roken, maar zijn het beslist geen relschoppers, en zijn ze niet eerder met de politie in aanraking geweest. Het groepje klasgenoten weigert elk commentaar. De schoolleiding heeft tegenover de leerlingen benadrukt dat een oordeel over de jongens moet worden vermeden, zolang het justitieel onderzoek nog loopt.

Minister De Hoop Scheffer is vandaag in Praag voor een bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Volgens een woordvoerder van het ministerie overweegt hij de kwestie te bespreken met de Tsjechische regering.