Royale porties in nieuw stripblad `Myx'

De diepe zucht die veel striptekenaars slaakten tijdens de presentatie van het eerste nummer van stripblad Myx was onmiskenbaar. Het vacuüm dat Striparazzi (de laatste verschijningsvorm van Eppo, of nog langer geleden, Pep) had achtergelaten, had nu wel lang genoeg geduurd. Natuurlijk had je nog Donald Duck, Tina, Robbedoes en in Vlaanderen Suske en Wiske-weekblad, maar allevier missen ze het universele karakter dat Eppo kenmerkte door de combinatie van humorstrips en vervolgverhalen.

Bij het plaatsen van vervolgverhalen in een maandblad kun je vraagtekens stellen, want weten de hoogstwaarschijnlijk jonge lezers in deze tijd van snel vermaak zoals computerspellen of actiefilms na een maand nog waar het verhaal ook alweer over ging? De oplossing is gevonden in royale porties. Maar liefst tien pagina's nemen de eerste delen van `Wilde Bessen' (een humoristische piratenstrip van Louis Marco) en `De Godin' (sciencefiction van David Sala en Jorge Zentner) ieder in beslag.

Naast buitenlandse strips en oudgedienden krijgt ook jong talent een kans. Zo mag het collectief dat zichzelf Lamelos noemt een pagina vullen met zijn onnavolgbare experimenteerdrift (`De kaasheld is terug'), heeft Jan Dirk Barreveld een halve pagina en zien we een strip van Linda van Erve over lomp gedrag in het openbaar vervoer. De andere helft wordt gevuld door geroutineerde tekenaars als Mark Retera, Peter de Wit, Jean-Marc van Tol en de Belg Nix, die voor deze gelegenheid een bijzonder grappig stripdagboek had bijgehouden.

Myx is dus inhoudelijk uitgekiend en verdient het publiek waarop wordt gemikt, maar hoe introduceer je nu een nieuw stripblad voor een groot publiek? Silvio van der Loo is de grote man achter Myx en heeft in de korte tijd dat zijn uitgeverij Silvester bestaat al blijk gegeven over een gezonde combinatie van enthousiasme en zakeninstinct te beschikken. Vorig jaar zette hij zijn schouders onder de `stripboekgeschenkdagen'. Toen kregen klanten die meer dan vijftien euro besteedden een boekje met ongepubliceerd werk van Henk Kuijpers cadeau. Dit jaar wordt het stripboek Jan Jans en de stripkinderen gratis weggegeven. Dat is een bundel met oud werk (`Gregor') van Jan Kruis, aangevuld met een overzicht van zijn carrière en een voorpublicatie van een strip die hij onlangs voor de leprastichting maakte. En timing is alles, want achter op het boek staat weer reclame voor het dikke overzichtswerk van Kruis dat begin juni bij dezelfde uitgeverij verschijnt. Het is ook niet toevallig dat de introductie van Myx samenvalt met de stripboekgeschenkdagen. Klanten krijgen niet alleen de Jan Jans, maar ook de eerste editie van Myx mee.

Myx stripmagazine. Uitg. Silvester, 68 blz, introductieprijs €3,95.

Jan Kruis en de stripkinderen. Uitg. Silvester, 48 blz. Gratis bij besteding van €15,- aan stripboeken bij alle AKO-, Bruna- en stripwinkels van 21 t/m 31 mei.