Requiem 1953

De Watersnood van februari 1953 werd dit jaar herdacht met zeven uitvoeringen van het Requiem 1953, gecomponeerd door Douwe Eisenga in opdracht van het Zeeland Nazomer Festival en nu op cd uitgebracht. Men hoort niets `typisch Zeeuws' in deze direct aansprekende muziek, die soms herinnert aan Verdi en vaak aan de Carima burana van Orff. Enerverend en roerend is de uitvoering door het Zeeuws Orkest, het Zeeuws Philharmonisch Koor en de alt Simone Veder o.l.v. Joan Berkhemer.

De strekking van teksten en de zeer contrastrijke muziek – tussen frenetieke stormen en verstilde milde berusting – is universeel. Vaste Latijnse misdelen, zoals Kyrie, Lux aeterna, Libera me en Requiem aeternam, worden afgewisseld met teksten van Vasili Zjoekovski, Savonarola en Thomas van Celano. Zeeuws, maar niet eens met zoveel woorden, zijn wel lyrische delen uit het gedicht The Flood van Christopher Levenson, die na de ramp als vrijwilliger in Zeeland was en zag hoe het leven op het strand doorging onder de zon.

Requiem 1953: ZNF 2003.1.

Te bestellen bij ZNF. Inl.: (0118) 681100 en www.nazomerfestival.nl