Politiemacht `bezet' kamp bij Maastricht

Zevenhonderd politieagenten hebben vanmorgen woonwagenkamp de Vinkenslag in Maastricht bezet.

Met de inval willen de autoriteiten de grootschalige hennepteelt aanpakken en een einde maken aan de al tientallen jaren durende wetteloosheid op het grootste woonwagenkamp van Nederland.

Rond zes uur omsingelden acht pelotons mobiele eenheid het kamp, waarna, volgens een woordvoerder van de politie Limburg Zuid, ,,strategische posities in het kamp zijn ingenomen.'' Bij de actie werden een helikopter en speciaal geprepareerde shovels ingezet.

De actie duurde aan het begin van de middag nog voort. Verzet was er niet of nauwelijks, volgens de politie. Twee kampbewoners zijn gearresteerd wegens overtreding van de Opiumwet.

Burgemeester G. Leers van Maastricht kondigde een noodverordening af. Toegangswegen tot het kamp zijn afgesloten, alsmede een rijstrook van de A2 die langs de Vinkenslag loopt. Bewoners van tientallen woonwagens kregen huisarrest. De rest van de naar schatting 500 bewoners mag het kamp niet uit.

De actie volgt bijna één jaar nadat 40 politieagenten in april 2002 door de bewoners van het kamp verdreven werden. Ook toen was de politie op zoek naar hennepkwekerijen. Bij het doorzoeken van het kamp zijn, naast gestolen auto's, ,,zeer veel'' hennepplanten ontdekt. Drie loodsen met hennepkwekerijen zijn door de politie met de shovels vernield. In een andere loods trof de politie een voorraad attributen aan voor de kweek van hennep. Het uiteindelijke resultaat van de actie was rond het middaguur nog niet bekend.

Bewoners van woonwagenkamp protesteerden tegen de hermetische afsluiting van hun kamp, waardoor kinderen niet naar school konden. Vooral burgemeester Leers (`die halve Duitser') moest het ontgelden.

De actie tegen het kamp (130 woonwagens) past binnen de harde aanpak van de vorig jaar benoemde Leers. Die kondigde vorige maand aan een einde te maken aan de ,,vrijstaat'' Vinkenslag, na tientallen jaren van gedogen door de overheid.

Bewoners van het kamp, waar volgens Leers ,,alles mag en niets moet'', maakten zich afgelopen jaren schuldig aan intimidaties en een reeks andere criminele activiteiten. Vorige maand zei Leers tegen dagblad De Limburger verrast te zijn door ,,de diepgewortelde angst van overheden en bedrijven voor de kampbewoners.'' Belastingen en rekeningen worden niet geïnd omdat gemeente en nutsbedrijven geweld vrezen. Het kamp is illegaal uitgebreid. Raadsleden durven geen kritische schriftelijke vragen te stellen over het kamp. Een eerder plan om Vinkenslag op te delen in kleinere kampen leidde in maart 1990 tot de bezetting van de raadszaal door woonwagenbewoners.

Volgens de politie past de actie in het ,,normalisatieproces'' dat de gemeente is begonnen. ,,Het is een eerste stap in de richting van een normalisatie van regelgeving en handhaving'', aldus de woordvoerder van de politie.

Maastricht wil van Vinkenslag een normale wijk maken. Van de 130 standplaatsen moeten er 50 verdwijnen. De zwaar vervuilde bodem – door illegale autosloperijen – wordt gesaneerd.

Kosten van de operatie bedragen 24 miljoen euro. De ,,normalisatie'' moet vóór 2007 voltooid zijn. aldus de woordvoerder.