Overschat nooit je publiek

,,Hallo, ik ben Jeroen Pauw en ik ben zo tof dat je me niet alleen 's avonds aan het werk kunt zien in Nova, maar ook in mijn privé-leven. In het nieuwe programma BNN Family doe ik met gespeelde tegenzin mee met medesterren als Bridget Maasland, diskjockey Ruud de Wild en natuurlijk Katja Schuurman. Wij houden elkaar voor de camera vast, want wij zijn allemaal toffe jonge televisiemakers.

,,Dat is pas efficiënt gebruik van talent. Op Net 3 Nova presenteren voor de slimme oudjes en op Net 2 thuis in mijn woonboot een camera laten meedraaien voor de jongere kijkers, die doorgaans dom zijn en zich alleen voor seks interesseren. Dat is ook het devies van de publieke Katja Schuurman-omroep BNN: `Overschat nooit je eigen publiek.'

,,Ik heb een moralistische levensvisie: jong is goed en oud is slecht. Ik blijf jong, ook al ben ik in de 40. Ik heb de rol overgenomen van de overleden BNN-baas Bart de Graaff. Hij kon niet groeien wegens een lichamelijk gebrek. Ik ben gelukkig wel gegroeid, maar bij mij zitten de krullen altijd leuk en ik pluk elk jaar de nieuwe oogst jonge sterretjes. Jongens verouderen niet, maar meisjes wel. En als die oud worden, gaat alles zo zakken en dan wordt het me te saai. Eigenlijk komen er dan vanzelf weer meisjes op me af, want ik ben zo aantrekkelijk en ik doe net of ik niets in de gaten heb. `Verlegen nieuwsman, ongemakkelijk in zijn vel', zo kondigden de meisjes mij medelijdend aan.

,,Ik koester een traumaatje dat ik gezinnen en kinderen haat want die leiden de aandacht weer af van mij. Anderen hebben de hobo als hobby of zitten in de liefdadigheid, ik heb gekkigheid met Katja en Bridget, jaloers bekeken door jonge kijkers. Het waren er 850.000 gisteren en dan kun je niet meer stuk. En dat voor een programma dat veel minder inspanning kost dan Big Brother. Wij zijn al beroemd en door dit programma worden we nog beroemder en krijgen we nog meer kijkers. Dat is het leuke aan tv: hoe lager je ambitieniveau, des te groter je succes.

,,Ik heb de formule gevonden, ik ben Peter Pan. Nog steeds leef ik als student. Zo leven wij allemaal. Katja's leven is een puinhoop en Ruud de Wild heeft alweer genoeg van zijn baby en ruziet met zijn vrouw over een kindermeisje. Dat is het aardige aan die docusoapjes over bekende Nederlanders, ze spelen hun rommelige, impulsieve leventjes, hun dagelijkse strijd om in de publieke aandacht te komen. Ik ruim nooit op en heb naast mijn woonboot nog een buitenhuis en het geld komt binnenwaaien. Want het is niet zo dat de publieke omroep mij alleen eurotonnetjes voor Nova betaalt. Ik heb mijn eigen productiemaatschappij en voor de camera die thuis draait komt extra geld binnen, net als voor al die andere programma's die ik maak. Bij de publieke omroep kun je voor hetzelfde soort programma's meer verdienen dan bij het commerciële RTL.

,,Nova-presentator Rob Trip werd ontslagen omdat hij zijn baantje voor Radio 1 niet wilde opgeven. Voor mij wordt altijd een uitzondering gemaakt omdat ik zo jong ben en bij het woord jong gaan alle omroepbazen voor de bijl. Daar kan ik ook niets aan doen. Het komt mij echt aanwaaien, heus. Ik kam niet eens mijn haar. En ik kan beter zelf aan mijn roem verdienen dan dat Privé dat doet. Mede-sterretje Bridget Maasland zegt dat ook altijd. Zij is de enige van de BNN-Family die altijd haar wits bij elkaar heeft en zij weet dat ze haar jeugd niet lang zal houden. Als roem-verkoopster laat ze bij elke activiteit wat promotie of extra verkoop van parafernalia meelopen. Ze verdient zelfs aan de slipjes van Katja.

,,Succes brengt succes voort. Dat denken de hoofdcommissarissen van politie ook. Zij namen een voorbeeld aan ons en traden samen op om te vertellen dat ze nu allemaal de misdaad definitief de kop in hebben gedrukt en ze gaven zichzelf hoge cijfers. Het veeleisende publiek wil maar niet geloven in hun succes. Het Journaal wel, want dat opende met de zelffelicitaties. Die hoofdcommissarissen gaan ergens over, maar je krijgt pas echt succes als je nergens op kunt worden afgerekend. Dat is het ideaal van de oude virtuele schijn-economie. Die hoofdcommissarissen handelen niet in roem, maar zijn oude, stijlloze karpatenkoppen met saaie teksten en die kunnen nog wel een kritische vraag van mij verwachten in Nova, zodra ik met de vriendinnen van Balkenende ben uitgestoeid.''