Opnieuw doden bij zelfmoordaanslag in Israël

Israël is gisteren voor de vijfde maal binnen drie dagen getroffen door een Palestijnse zelfmoordaanslag. De Amerikaanse president George Bush verklaarde echter er vertrouwen in te hebben dat het vredesproces van de grond kan komen.

,,We zijn nog steeds op de weg naar vrede'', verklaarde Bush in Washington in een verwijzing naar de Routekaart, het internationale stappenplan naar een Israëlisch-Palestijnse vredesregeling. ,,Het wordt alleen een hobbelige weg.'' Israël eist overigens dat eerst een eind komt aan het Palestijnse geweld voor er van vredesstappen sprake kan zijn.

De laatste aanslag had gistermiddag plaats in Afula, in het noorden van Israël. Drie Israëliërs werden gedood en tientallen gewond toen een jonge Palestijnse vrouw zich bij een winkelcentrum opblies. De aanslag werd opgeëist door de moslimextremistische groep Islamitische Jihad en de Aqsa-brigades, een gewapende vleugel van Yasser Arafats organisatie Al-Fatah. Volgens Islamitische Jihad en de Aqsa-brigades studeerde de vrouw Engels aan de Al-Qods universiteit, vlakbij Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever. Voor de vier eerdere zelfmoordaanslagen sinds zaterdagavond, die negen Israëlische levens eisten plus die van de vier daders, heeft de moslimextremistische organisatie Hamas de verantwoordelijkheid op zich genomen.

Politie, leger en veiligheidsdiensten waren vanochtend in Israël in de hoogste staat van paraatheid. Alle vakanties en andere verloven zijn geannuleerd. Duizenden politiemannen zijn gestationeerd in stadscentra, bij bushaltes en in winkelcentra. Het leger heeft zijn patrouilles langs de Westelijke Jordaanoever verscherpt om de infiltratie van zelfmoordterroristen-in-spe te voorkomen. Volgens de Israëlische legerradio is de binnenlandse veiligheidsdienst, de Shin Beth, ,,gefrustreerd'' omdat zij geen enkele aanwijzing hadden van de vijf aanslagen. Deze frustratie is des te dieper, aldus de radio, omdat het Israëlische leger sinds ruim een jaar bijna alle Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever heeft herbezet om zo het terrorisme in de kiem te smoren.

De Israëlische autoriteiten hebben zondag al de afgrendeling van Israël van de Westelijke Jordaanoever hersteld die een week eerder als humanitair gebaar in het kader van de Routekaart was versoepeld. De afgrendeling van de Gazastrook was al enkele uren na de versoepeling hersteld, en wel zodanig dat nu ook buitenlanders het gebied niet meer in of uit mogen. De Verenigde Naties waarschuwden gisteren dat zij gedwongen zullen zijn hun humanitaire werk in de Gazastrook te staken als de afsluiting niet wordt versoepeld. Door de afsluiting zitten aan beide zijden van de grens VN-medewerkers vast.

Israëlische ministers hebben er vandaag toe opgeroepen de Palestijnse leider Yasser Arafat, die van Jeruzalem alle schuld voor de aanslagen in de schoenen krijgt geschoven, verder te isoleren, of zelfs uit te wijzen. Minister van Handel en Industrie Ehud Olmert verklaarde tegenover de krant Ma'ariv dat ,,zolang Arafat leeft, er joden zullen sterven''. Palestijnse functionarissen hebben volgens de Jerusalem Post gezegd dat als Arafat wordt uitgewezen, de nieuwe Palestijnse premier Abu Mazen onmiddellijk zal moeten aftreden omdat hij anders zal gelden als marionet van Israël en de Verenigde Staten. De benoeming van Abu Mazen, die als gematigd wordt beschouwd, is door de buitenwereld afgedwongen als voorwaarde voor hervatting van het vredesproces.