`Niet meer toeristen bevrijd in Algerije'

Het Algerijnse leger ontkent dat gisteren een tweede groep ontvoerde toeristen is bevrijd. Gisteren werden berichten verspreid waarin sprake was van zo'n bevrijding. Er worden nog steeds vijftien Europese toeristen vermist: tien Duitsers, vier Zwitsers en de Nederlander Arjen Hilbers. Vorige week werd wel een groep van zeventien Europese toeristen ontzet door het Algerijnse leger.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan geen nader commentaar geven. Ook de Duitse bondskanselier Schröder weigert in te gaan op speculaties. Er zou nauw worden samengewerkt met de Algerijnse autoriteiten.

De groep toeristen die vorige week werd bevrijd, bestond voor het grootste deel uit Oostenrijkers. Zij ontkenden gisteren op een persconferentie in Salzburg dat zij slecht waren behandeld. Er was voldoende water en zij ontkenden dat ze tijdens de bevrijdingsactie waren gebruikt als menselijk schild. Zij werden gevangen gehouden in grotten nabij de stad Illizi in het zuiden van Algerije. Bij de bevrijdingsactie vielen tien doden, onder wie een soldaat.

De ontvoerders waren lid van de GSPC, een moslim-fundamentalistische organisatie. Deze zou banden onderhouden met Al-Qaeda. De beweging vecht tegen het regime in Algiers.

In Algerije woedt een burgeroorlog die al meer dan honderdduizend mensen het leven heeft gekost.