Minder straatroven in de hoofdstad

Het aantal straatroven in Amsterdam is gedaald met bijna 20 procent van 4215 in 2001 tot 3452 in 2002. Dat maakte gisteren hoofdcommissaris J. Kuiper bekend bij de presentatie van het jaarverslag 2002.

De geregistreerde gevallen van zakkenrollerij daalden van 15.266 in 2001 tot 12.576 vorig jaar. Het aantal aanrijdingen daalde eveneens van 15.560 tot 13.533. Tenslotte was er een daling in de categorie moord en doodslag, 23 keer in 2002, 34 keer in 2001.

Tegenover deze daling constateerde de politie een lichte stijging van het aantal aangiften wegens openlijke geweldpleging, 533 in 2001, 545 in 2002. Het aantal mishandelingen steeg met 6 procent tot 4362. Het aantal bedreigingen steeg met ruim 12 procent en kwam uit op 3083.

Van diefstal en inbraak uit woningen werd vorig jaar 7750 keer aangifte gedaan (een lichte daling). Winkeldiefstal leverde 5804 aangiften op (een stijging), diefstal en inbraak bij bedrijven en instellingen 9022 (een daling).

De Amsterdamse politie nam 1666 vreemdelingen in bewaring. In de strafrechtketen belandden 982 vreemdelingen, bijna een verdubbeling ten opzicht van vorig jaar. In totaal werden 1269 vreemdelingen Nederland uitgezet.

Tot slot gaf de politie in Amsterdam 397.820 bekeuringen voor rijden zonder gordel, door rood licht, met te veel alcohol op of te hard rijden. `Streetwise-bekeuringen', kleine overtredingen op straat, waaronder wildplassen, werden 389.039 keer uitgeschreven. In beide gevallen een fikse daling ten opzichte van 2001.

Kuiper zei het te betreuren ,,minder succesvol'' te zijn in het voorkomen van liquidaties in het criminele milieu. Hij verwees naar de liquidatie in de PC Hooftstraat afgelopen vrijdag van een 57-jarige man uit Servië-Montenegro.

Inmiddels heeft de Amsterdamse politie een nog onbekend aantal arrestaties verricht in verband met deze executie. De liquidatie hield verband met de handel in verdovende middelen, aldus Kuiper, die zei ,,verder te zoeken (..) naar wegen om het deze doelgroep lastiger te maken''.

Kuiper zei te hopen dat het nieuwe kabinet met oplossingen komt voor de groep van 500 ,,zeer verslaafde mensen'' in de regio. Zelfs vrije verstrekking van verdovende middelen schaarde hij onder de mogelijke oplossingen. De hoofdcommissaris dacht ,,de grootste slag'' te kunnen slaan ,,door de consequente aanpak van veelplegers''. Hij zei ,,er heel gelukkig'' mee te zijn dat Justitie 50 tweemans cellen in Zeist heeft aangeboden. ,,Ik hoop dat wij ze binnenkort kunnen gaan gebruiken. Wij zullen meer mensen kunnen aanhouden en wij kunnen ook weer mensen oppakken die nog een korte straf moeten uitzitten.''

De Amsterdamse hoofdcommissaris gaat ervan uit dat de politiesterkte de komende jaren uitgebreid zal worden. ,,Maar de nieuwe mensen zullen pas rond 2010 volledig beschikbaar zijn.''