Marinefregat pakt smokkelaarsschip cocaïne bij Aruba

Het Nederlandse marinefregat Bloys van Treslong heeft voor de kust van Aruba een koopvaardijschip aangehouden met tenminste 100 kilo cocaïne aan boord. Het schip was op weg naar Sint Maarten. Dit heeft de kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba gisteren meegedeeld. De drugs hebben in Nederland een straatwaarde van circa 3,5 miljoen euro. Het schip was afkomstig uit Colombia. De negenkoppige bemanning is aangehouden en overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. Het koopvaardijschip werd na informatie van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) in Nederland aangemerkt als potentiële drugstransporteur. Het schip claimde onder de vlag van het West-Afrikaanse eiland Saotome & Principe te varen, maar geen enkel schip vaart onder deze vlag. Dit gaf aanleiding om het schip aan een inspectie te onderwerpen, aldus een woordvoerder van de kustwacht. Na enkele uren zoeken door een speciaal team van de Amerikaanse kustwacht aan boord van de Bloys van Treslong werd in een verborgen compartiment 100 kilo cocaïne gevonden. Het vermoeden bestaat dat in andere compartimenten nog meer cocaïne is verstopt.