KLM schrapt 325 banen bij cargo

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt de komende tijd ten minste 325 banen bij haar afdeling cargo. Dit is onderdeel van besparingen die de komende twee jaar 40 miljoen euro moeten opleveren. Dat heeft een woordvoerder van KLM vandaag gezegd.

De sanering is de bijdrage van KLM Cargo aan de reorganisatie van het moederbedrijf. KLM is van plan in totaal zeker 3.000 banen te schrappen, waarbij ongeveer 1.000 gedwongen ontslagen zullen vallen. De maatschappij wil daarmee 660 miljoen euro op jaarbasis besparen. De meeste banen bij KLM Cargo vervallen op luchthaven Schiphol. Vooral uitzendkrachten en mensen met een eenjarig contract lopen het gevaar hun baan te verliezen.

De vrachtpoot was een van de weinige activiteiten van KLM die het gebroken boekjaar 2002/2003 met winst afsloot.

De KLM had de afgelopen anderhalf jaar ernstig te lijden onder de economische neergang en de angst om te vliegen als gevolg van terroristische aanslagen. Sinds maart is hier de invloed van het sars-virus in het Verre Oosten bijgekomen.

Over de gehele linie is het aantal reizigers naar het Verre Oosten sinds het doorbreken van de SARS-epidemie, in april, drastisch gedaald. Volgens de brancheclub van Europese luchtvaartmaatschappijen AEA ging de vraag in de week van 5 tot 11 mei met 29,2 procent omlaag ten opzichte van dezelfde week vorig jaar. Sinds medio april heeft het virus ingrijpende gevolgen voor de vervoersvraag. Wekenlang is het aantal reizigers meer dan een kwart lager dan een jaar eerder.

Een opstekertje voor de luchtvaart is dat het vervoer naar het Midden-Oosten weer aantrekt. Tijdens de oorlog in Irak zakte het aantal reizigers meer dan 50 procent in, maar tussen 5 en 11 mei was de vervoersvraag bijna net zo hoog als dezelfde week vorig jaar.