Gestage stijging gestolen GSM's

Het aantal diefstallen van mobiele telefoons is de afgelopen vijf jaar fors gestegen. In 1998 werden nog 80.000 GSM's gestolen of vermist, vorig jaar waren dat er 155.000. Dat blijkt uit antwoorden van de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie en Economische Zaken op vragen van de PvdA-Tweede-Kamerleden Van Dam en Van Heemst. De cijfers zijn een schatting op basis van de aangiftecijfers van de politieregio Amsterdam-Amstelland. Hieruit blijkt dat in 2002 bij 35 procent van de straatroven een mobieltje buit werd gemaakt en dat een kwart van de straatroven uitsluitend gericht was op gsm's. Bij dergelijke straatroven is altijd sprake van geweld, aldus de ministers. Volgens een schatting van de regio Amsterdam-Amstelland wordt slechts de helft van het aantal gestolen of vermiste mobieltjes ook werkelijk aangegeven bij de politie.