Geknakt in de strijd tegen groot drugskartel

Jo Valente, officier van justitie in de rechtszaak tegen twaalf vermeende moslimextremisten, wilde gisteren tijdens zijn requisitoir niet herkenbaar in beeld worden gebracht. De televisie zond alleen zijn gebruinde, behaarde handen uit en zijn aarzelende stem, met licht Portugees accent, die erkende: ,,Een aantal dingen hebben we gewoon niet kunnen bewijzen.''

Is dit dezelfde Valente die in de jaren tachtig faam verwierf als `crimefighter' tegen de Nederlandse hasjmaffia? De man die in het nieuws kwam wegens ernstige bedreigingen uit het drugsmilieu? Ja, het is dezelfde. Maar de officier van justitie heeft de strijd tegen de zware criminaliteit in de hoofdstad allang opgegeven en slijt zijn dagen op het parket in Middelburg. Dat hij nu toch weer in de spotlights staat, komt doordat hij twee jaar bij het landelijk parket in Rotterdam werkte, waar hij andere parketten adviseerde over bijzondere opsporingsbevoegdheden. De terrorismerechtszaak is ondergebracht bij dit parket.

Valente ontvluchtte eind jaren zestig als rechtenstudent het dictatoriale regime in Portugal. In Nederland pakte hij eind jaren zeventig zijn studie weer op. Na de voltooiing daarvan werd hij in 1983 verkeersschout in Haarlem en in 1988 officier van justitie in Amsterdam. De meeste bekendheid kreeg hij door zijn werk bij de eenheid Zware Criminaliteit, waar hij in 1991 de leiding kreeg over het onderzoek naar de hasjbende van Charles Z.. Dat werd hem uiteindelijk `fataal'. Anderhalf jaar lang werd Valente geïntimideerd door de onderwereld. Uit zijn huis werden floppy's met justitiële en persoonlijke informatie gestolen, die later opdoken bij journalisten en advocaten. Geestelijk gesloopt liet hij zich overplaatsen naar Middelburg.

Tijdens de IRT-enquête (1995) kwam Valente opnieuw in het nieuws, toen hij met collega Teeven het met medeweten van politie importeren en doorlaten van drugs in Rotterdam en de Gooi- en Vechtstreek onderzocht. Ze ontdekten dat de omstreden methode daar nog steeds werd gebruikt. Dit leidde tot het vertrek van de CID-chef van Gooi- en Vechtstreek. In december keerde Valente terug naar Middelburg, als plaatsvervangend hoofdofficier.