Eredivisie sterk verdeeld over toekomst belangenvereniging

De achttien eredivisieclubs zijn sterk verdeeld over de integratie van de Eredivisie NV in de afdeling betaald voetbal van de nationale voetbalbond KNVB. Dat bleek gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering van de ENV. Een aantal clubs is bang dat hun belangen straks in Zeist niet goed worden behartigd.

Directeur Hans Herremans van de Eredivisie NV hoopt dat de afgevaardigden van de hoogste afdeling het op 2 juni tijdens de algemene vergadering betaald voetbal alsnog eens worden. Dan komt ook het voorstel van de eerstedivisieclubs in stemming die hun belangenvereniging, de Coöperatie Eerste Divisie (CED), eveneens in de afdeling betaald voetbal willen onderbrengen. De ENV werd na het echec van Sport7 in maart 1997 opgericht om de commerciële belangen te bundelen en de tv-rechten gezamenlijk uit te baten. Dit gebeurde op initiatief van Ajax, Feyenoord en PSV. Het is opmerkelijk dat de top drie nu weer af wil van de belangenvereniging. De drie zien geen heil meer in de voortzetting van de ENV omdat zij te vaak botsen met de overige vijftien clubs.

Veel clubs vinden de kosten van de huidige Eredivisie NV niet opwegen tegen de baten. Als de ENV (en de CED) integreren binnen de voetbalbond levert dat per jaar alleen al aan personeelskosten een besparing op van 465.000 euro. Op overige kosten en op het contract met marketingbureau ProSport, kan vanaf het seizoen 2004-2005 nog eens 475.000 euro worden bespaard.

Een nog aan te stellen commercieel directeur, waarvoor CED-directeur Edwin Lugt de belangrijkste kandidaat is, zal de bedrijfsvoering van de twee verenigingen in Zeist overnemen. Bij de ENV en CED vervallen in de nieuwe opzet zeven arbeidsplaatsen, bij de KNVB komen er acht bij. Het contract met ENV-directeur Hans Herremans eindigt per 1 juli.

De ENV en CED behouden in de nieuwe opzet alleen nog hun juridische zelfstandigheid. Daardoor blijft het mogelijk dat ze afzonderlijk commerciële contracten afsluiten. De verantwoordelijkheid voor de arbeidsorganisatie komt echter bij de KNVB te liggen.

De discussie over de integratie komt op een moment dat de clubs op last van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) individueel nieuwe contracten moeten afsluiten met abonneezender Canal+. De NMa verbiedt vanaf volgend seizoen de collectieve verkoop van de rechten voor rechtstreekse tv-uitzendingen van voetbalwedstrijden. Voor Ajax, Feyenoord en PSV zal er weinig veranderen. Zij ontvangen voor het laatste jaar van het lopende contract ieder vijf miljoen euro. De kleinere clubs is echter 200.000 euro minder aangeboden.

Herremans hoopt dat de Europese Commissie de eredivisieclubs te hulp schiet. Hij vreest dat de nieuwe situatie een grote chaos oplevert in het competitieprogramma. ,,Ook denk ik dat de kleine clubs in financieel opzicht schade zullen lijden'', aldus Herremans. Staatssecretaris Ross-Van Dorp (Sport) zei vorig dat zij uitstel zal bepleiten van de maatregel van de NMa. Eerst moeten in haar ogen de financiële consequenties duidelijk worden. Zij beloofde hierover contact op te nemen met de minister van Economische Zaken.