Eindhoven kiest VVD'er Sakkers als burgemeester

De gemeenteraad van Eindhoven heeft gisteren besloten A. Sakkers bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aan te bevelen als nieuwe burgemeester. Sakkers (VVD), momenteel burgemeester in Heerlen, staat bovenaan de aanbevelingslijst die de vertrouwencommissie uit de gemeenteraad had opgesteld. Tweede op die lijst is het voormalig Tweede-Kamerlid Rob van Gijzel (PvdA).

De gemeenteraad kwam gisteren in spoedzitting bijeen nadat de kandidatuur van Sakkers vorige week uitlekte via het Eindhovens Dagblad. De vertrouwenscommissie zal vandaag aangifte doen wegens doorgeven van vertrouwelijke informatie. De aanbeveling was overigens niet unaniem. Dertig van de 41 raadsleden steunden de voorkeurslijst van de vertrouwenscommissie.

Sakkers (54) was sinds mei 2000 burgemeester van Heerlen. Daarvoor was hij gedeputeerde in de Groningen. In Heerlen viel hij op met zijn aanpak van de drugsoverlast.

Sakkers moet burgemeester Welschen opvolgen. Die besloot eind vorig jaar op te stappen nadat het kabinet de herindelingplannen van de regio Eindhoven blokkeerde. Welschen vond dat hij daardoor onvoldoende kon werken aan de ,,realisering van een sterke stad in een sterke regio.''

Van Gijzel was eerder gedoodverfd kandidaat voor een wethouderschap in Eindhoven. Voorafgaande aan de raadsverkiezingen van maart 2002 had de PvdA in de gemeenteraad hem naar voren geschoven als potentieel wethouder. Door de nieuwe dualisering van het gemeentestelsel kunnen buitenstaanders toetreden tot het college van burgemeester en wethouder. Toen na de verkiezingen de PvdA uit de boot viel bij de collegevorming, was ook Gijzels kandidatuur van de baan. Zijn kansen op het burgemeesterschap worden niet groot geacht. Het is voor zover bekend niet eerder voorgekomen dat het kabinet de eerste naam op een aanbevelingslijst oversloeg en de tweede kandidaat benoemde.

De PvdA keurde gisteren de gevolgde burgemeestersprocedure af, maar kreeg daar geen meerderheid voor. In het raadsdebat speelde de vraag een rol of CDA en VVD onderling afspraken hadden gemaakt over de invulling van deze vacature en de komende vacature van commissaris van de koningin in Noord-Brabant. De VVD zou `Eindhoven' hebben gekregen, het CDA zou de commissaris mogen leveren.

Voorzitter H. Kielenstijn van de vertrouwenscommissie sprak dit gisteren tegen. In een vanochtend uitgegeven verklaring stelt het gemeentebestuur van Eindhoven dat ,,de raad in een speciale vervroegde raadsvergadering was bijeengekomen omdat in de media berichten waren verschenen over de voorkeur voor de heer Sakkers''.