Eerste doden bij aanval op GAM

Op de eerste dag na het uitroepen, zondagnacht, van de militaire noodtoestand in Atjeh, zijn gisteren vijf leden van de beweging voor `Vrij Atjeh' gedood bij gevechten met Indonesische militairen. Zeven anderen werden gevangen genomen. Dat heeft een zegsman van de Indonesische krijgsmacht vanochtend bekendgemaakt.

Daarnaast komen uit Atjeh berichten over het in brand steken van tientallen scholen door rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM). Volgens de politiecommandant van Bireuen zijn vooral scholen het doelwit die in de buurt staan van militaire kampementen, met het doel ,,de (Indonesische) militairen in diskrediet te brengen''.

Indonesië heeft meer dan duizend elitesoldaten naar Atjeh gestuurd. Vanochtend werden opnieuw honderden soldaten gedropt nabij Takengon, in de buurt van bases van de GAM. Gisteren al voerden Indonesische gevechtsvliegtuigen raketaanvallen uit op een basis van GAM op 20 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Banda Atjeh.

Jakarta gaf het groene licht voor gewapend ingrijpen in Atjeh, nadat afgelopen weekeind vredesbesprekingen in Tokio waren mislukt. Onder andere de VS, Japan, Australië en enkele lidstaten van de EU hebben druk uitgeoefend op Jakarta terug te keren op het diplomatieke pad. Maar die oproep lijkt weinig kans van slagen te maken. De bevelhebber van de Indonesische strijdkrachten in Atjeh, generaal Endriartono Sutarto, riep zijn soldaten vanochtend op aanhangers van de GAM ,,uit te roeien'' als die weigeren zich over te geven. ,,Jullie moeten de GAM verjagen en uitroeien. Jullie zijn opgeleid om te doden, dus roei ze uit'', zei Sutarto tot tweehonderd officieren in gevechtstenue in Banda Atjeh. Officieren die zien dat militairen burgers mishandelen, moeten hun ondergeschikten een kogel door het hoofd schieten, zei de bevelhebber.