Drie zelfmoordenaars uit één straat in Hebron

Drie gewone Palestijnen werden afgelopen weekeinde zelfmoordterrorist. Ze kwamen alledrie uit dezelfde straat in Hebron.

Een was voortijdig schoolverlater die als klusser werkte. Twee waren eerstejaars computerstudenten aan een technische hogeschool. Alledrie leefden in dezelfde straat in de grote Palestijnse stad Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever. Zaterdag en zondag pleegden ze zelfmoordaanslagen op Israëlische doelen. Inmiddels hebben alweer twee jonge Palestijnen hun voorbeeld gevolgd.

Hoe wordt een jonge Palestijn zelfmoordterrorist? In Al-Butne straat is een glimp van zo'n ontwikkeling te zien. Het is niet duidelijk hoe goed de drie jonge mannen elkaar kenden. Maar allen werden gerekruteerd door de moslimextremistische organisatie Hamas. Vrienden zeiden dat ze tot hun daad waren gekomen door wrok jegens de Israëlische militairen die Hebron in hun greep hebben – en misschien ook door pressie van vrienden.

,,Een vriend brengt een vriend'', zei Fadi Qawasmeh (20), een familielid van een van de daders. Drie andere Palestijnen uit de wirwar van nauwe straten in deze buurt hebben de afgelopen twee jaar Israëlische doelen aangevallen, aldus buurtbewoners.

Fuad Qawasmeh (21) blies zich zaterdagavond in de buurt op en doodde daarbij twee joodse kolonisten, een man en zijn zwangere vrouw. Enkele uren na zijn aanslag blies de 19-jarige Bassem Takrouri een bus in Jeruzalem op, waarbij zeven Israëliërs werden gedood. De derde straatbewoner, Mukhtar Abdul Fattah, kwam niet langs een controlepost van de politie. Hij blies alleen zichzelf op. Hamas publiceerde zondag in Hebron een videoband (opgenomen over een Israëlische versie van Barney, de paarse dinosaurus) waarop de drie Palestijnen voor hun daad poseren, wapens in de hand.

Buurtbewoners zeiden dat alledrie, zoals vele Palestijnen in Hebron, diep waren gefrustreerd door hun bijna dagelijkse conflicten met Israëlische militairen die de joodse enclaves in Hebron bewaken. Daar leven 400 Israëliërs, omringd door 130.000 Palestijnen. Jonge Palestijnen zeiden dat ze vaak worden afgetuigd en stijf gescholden wanneer ze door soldaten worden gefouilleerd. Als militairen hun woningen doorzoeken, slaan ze ruiten in en smijten ze meubels rond, meldden ze.

Qawasmeh werd vorig jaar bij een legeractie opgepakt en naar het kamp Ofer gestuurd, een vies, overbevolkt militair detentiekamp waar hij zes maanden zonder vorm van proces werd vastgehouden. Zijn neef Hamed (33) zei dat hij tot dan een gewone jonge man was die veel tv keek en niets gaf om politiek of godsdienst. Hij had voortijdig zijn school verlaten. In het kamp werden ook talrijke leden van Hamas vastgehouden. ,,Ik zou denken dat hij er aan een intensieve campagne is onderworpen – geen hersenspoeling, maar indoctrinatie, wat het betekent om martelaar te worden'', aldus Hamed.

De verandering was dramatisch. Qawasmeh begon met een broer te bidden in een buurtmoskee en liet islamitische en Hamas-muziek de straat in schetteren met behulp van luidsprekers die hij bij zijn ramen had geplaatst. Buren klaagden. ,,Het was een Hamashuis, dat is zeker'', zei Hamed. Toch dacht zijn familie dat hij zijn gewone leven wel zou hervatten. Een tijdje deed hij dat ook. Hij verloofde zich en schreef zich in voor een kapperscursus. Maar de beloften van radicale activisten van een schitterend leven na de dood bieden een aantrekkelijk alternatief voor het uitzichtloze bestaan in het Palestijnse heden. De Palestijnen ,,zoeken altijd naar iets beters'', zei Hamed. ,,De fundamentalisten beloven het paradijs.''

Gisteren even voor zonsopgang kwamen Israëlische militairen de gebruikelijke straf uitdelen: zij bliezen het drie verdiepingen tellende huis op van de Qawasmeh-clan.