`Dakar' als vanouds weer naar Senegal

De veiligheid van de motorcoureurs vergroten en méér spektakel thuis in de huiskamer. Dat zijn de uitgangspunten van de 26ste Dakar-rally die 1 januari volgend jaar van start gaat.

Hubert Auriol, de directeur van de zwaarste woestijnrally ter wereld, presenteerde gisteren zijn plannen. Op de motoren en in de auto's en trucks van de koplopers in de race zullen camera's worden geïnstalleerd, zodat de rally op internet en op televisie rechtstreeks te volgen is. Om de snelheid van de zwaarste motoren naar beneden te krijgen, gaat de organisatie de luchttoelaat van de motoren boven de 450 cc beperken.

Auriol stelde een `klassieke' rally in het vooruitzicht. De coureurs gaan op een nog onbekende plek in Frankrijk van start en maken na de proloog en twee etappes, waarvan één in Spanje, de oversteek naar Afrika. Na veertien ritten door Marokko, Mauretanië, Mali en Senegal eindigt de rally als vanouds bij het Lac Rose in Dakar.

De restricties op het motorvermogen is een les die de organisatie heeft getrokken uit de jubileumeditie van dit jaar. De 25ste Dakar-rally ging in januari voor de verandering niet door West-Afrika maar door Tunesië, Libië en de Sinaï-woestijn in Egypte. Een veel lichter parcours, zegt motorrijder Eric Verhoef, die voor de achtste maal deelnam. ,,Nog nooit ging het zo hard en nog nooit haalden zoveel deelnemers de finish. Maar levensgevaarlijk was het soms wel. Op piste die zo vlak zijn als een biljartlaken halen wij op de motor snelheden van boven 160 kilometer per uur. Met zo'n vaart valt een foutje nauwelijks meer te corrigeren.''

Verhoef verheugt zich op zijn negende rally. De recente aanslagen in Marokko baren hem op dit moment enige zorgen, maar de nieuwe regels staan hem meteen aan. ,,Voor amateurs als ik wordt het gat naar de fabrieksrijders kleiner. We beschikken straks over vrijwel dezelfde machines.''

Ook op de aanwezigheid van camera's in de race heeft Verhoef zich al ingesteld. ,,Dat betekent onder weg niet te veel de kop laten hangen, maar lekker strak voor me uitkijken.''