Cipollini woedend om afwijzing door Tourbaas

Mario Cipollini is woedend op Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc. De vreugde van zijn tweeënveertigste etappezege in de Ronde van Italië verdween gisteren naar de achtergrond door de afwijzing voor de jubileumeditie van de Ronde van Frankrijk. Voor het derde achtereenvolgende jaar wordt Cipollini uit 's werelds grootste wielerronde geweerd.

,,Het riekt bij die Fransen naar een dictatuur'', zei de Toscaan over de beslissing van Leblanc om gisteren bij de verdeling van de wildcards voor de komende Ronde van Frankrijk het team van de Italiaanse sprinter over te slaan. Ook eind vorig jaar liet `Cipo' zich in soortgelijke bewoordingen uit.

De vier resterende wildcards gingen naar drie Franse ploegen (Jean Delatour, AG2R en La Boulangère) en het Baskische klimmerscollectief van Euskaltel. Tourbaas Leblanc beweerde gisteren in Parijs dat er bij hem geen sprake is van een persoonlijk vijandigheid tegenover Cipollini.

Cipollini noemde de beslissing van de Fransen een belediging aan zijn persoon. De sprintvirtuoos reed gisteren in de negende rit het recordaantal dagzeges van zijn illustere landgenoot Alfredo Binda (41) definitief uit de boeken. In 1989 won Cipollini zijn eerste rit in de Giro d'Italia. Nu op 36-jarige leeftijd en met de regenboogtrui van de wereldkampioen om de schouders bewees de kopman van Domina Vacanze dat hij ook dit jaar nog tot de beste sprinters ter wereld moet worden gerekend.

Leblanc beargumenteerde de keuze Domina Vacanze niet uit te nodigen met de mededeling dat Cipollini met zijn 36 jaar niet past in het profiel van de historische Ronde van Frankrijk, die in juli zijn honderdjarig bestaan viert. ,,De komende Tour gaat al na een week de bergen in'', verwees Leblanc naar het gebrek aan overlevingskracht bij Cipollini. De Italiaan reed de Franse ronde nog nooit uit, maar hij won er wel twaalf etappes. ,,Het was een moeilijke keuze. Of de wereldkampioen die na een week weg is of een Frans team dat drie weken in koers is.''

,,Niet alleen belediging van mij, maar van het totale Italiaanse wielrennen. Maar ik moet me diplomatiek uitdrukken'', zei de renner. ,,De trui van de wereldkampioen symboliseert nu eenmaal de wielersport. De Tour de France is ook niet gemaakt voor ploegen, maar voor renners. Ik had me in de jubileumeditie gericht op de zege tijdens de slotdag op de Champs Elysées.'' Cipollini heeft zich ook voorgenomen om de Giro uit te rijden, tot aan de slotetappe op zondag 1 juni, een tijdrit in Milaan. ,,Ik ben woedend, voel nu zelfs haat voor iemand die me de laatste drie jaar al niet in de Tour toeliet.''

Cipollini, die in 1999 voor het laatste in de Ronde van Frankrijk actief was, rondde gisteren voor de tweede dag op rij uitstekend teamwerk af in Montecatini Terme. McEwen kon aan het wiel blijven, maar kwam er niet voorbij. De derde plaats was Alessandro Petacchi, die in de eerste week de show stal in de massasprints met drie zeges. Petacchi kreeg het voor de sprint nog aan de stok met de Let Andris Naudusz, maar mocht in tegenstelling tot zijn collega wel in koers blijven. De voorsprong van rozetruidrager Stefano Garzelli op nummer twee Gilberto Simoni bedroeg vandaag bij de start van de etappe naar Faenza 31 seconden.