CAO-overleg verzekeraars vastgelopen

Het overleg tussen de vakbonden en de verzekeraars over de nieuwe sector-CAO is gisteravond stukgelopen. De werkgevers willen af van het premievrije pensioen, een voorstel dat voor de bonden onacceptabel is.

Dat heeft I. Wiersinga, bestuurder van Dienstenbond CNV vanmorgen bevestigd. ,,Wij zijn zeer teleurgesteld'', zegt Wiersinga. De bonden mikken op een loonstijging van 2,5 procent, volgens Wiersinga ,,in de geest van het sociale akkoord dat het kabinet en de sociale partners in november hebben afgesproken''. De werkgevers bieden een verbetering van 1 procent.

In de bedrijfstak hebben werknemers nooit premie hoeven te betalen voor hun pensioen. De werkgevers hebben nu als voorwaarde gesteld dat daar een einde aan komt.

,,Deze breuk kan betekenen dat er geen CAO komt voor de branche, en dat er straks bedrijfs-CAO's zullen worden afgesloten'', zegt Wiersinga. De CAO voor de verzekeringsbranche geldt voor 35.000 werknemers van ondernemingen als Aegon en ASR.

De vakbonden weigeren mee te werken aan het schrappen van het premievrije pensioen. ,,Twee jaar geleden hebben de werknemers al een stevige bijdrage geleverd, onder meer door afschaffing van de VUT'', zegt onderhandelaar G. van der Lei van vakbond de Unie. ,,Bovendien zijn werknemers jarenlang aangetrokken met de belofte dat ze geen premie hoefden te betalen. Dat kan niet zomaar worden teruggedraaid.''

Van der Lei verwacht geen acties onder de werknemers. Het verzekeringspersoneel zou daartoe niet bereid zijn. De onderhandelaar van de Unie vermoedt, net als zijn collega van de Dienstenbond CNV, ook dat er gewoon geen sector-CAO komt. ,,Werknemers hebben geen baat bij een CAO: Dan krijgen ze 1 procent loonsverhoging, maar moeten 5 procent inleveren voor de pensioenpremie. Ze zouden er dus netto op achteruit gaan'', weet Van der Lei.

Het Verbond van Verzekeraars zegt in een reactie te begrijpen dat de pensioenpremie gevoelig is. ,,Maar het is geen vruchtbaar standpunt om dan maar geen CAO af te sluiten'', vindt een woordvoerder.

Resultaten, omzet en eigen vermogen van verzekeraars staan onder druk als gevolg van de malaise op de beurs. ,,Bij deze ontwikkelingen past een beperkte loonontwikkeling'', zo stellen werkgevers. Om werknemers te laten meebetalen voor de pensioenkosten, is volgens hen heel gebruikelijk. Volgens het Verbond van Verzekeraars betaalt meer dan 90 procent van de werknemers in Nederland mee aan het pensioen.