Beurs wint licht na klap gisteren

Naast de goedkope dollar en de angst voor deflatie kreeg de Amsterdamse beurs er vanochtend nog een zorg bij: oplopende werkloosheidscijfers. De belegger sloeg zich er manmoedig doorheen en aan het eind van de ochtend stond er weer een plusje op het bord.

Na het grote verlies van gisteren, toen de AEX-index bijna 5 procent verloor, begon de ochtend aanvankelijk opnieuw met verlies. In Nederland is in een jaar tijd het aantal werklozen met een derde toegenomen tot 392.000 werklozen, hetgeen genoeg zegt over de economische situatie in eigen land.

Het optimisme moest uit het buitenland komen. De werkloosheidscijfers in Frankrijk vielen mee en de termijncontracten (futures) voor aandelenhandel later vandaag in de Verenigde Staten gaven zelfs een positief beeld. Aan het begin van de middag noteerde de index een plusje van 0,2 punten tot 274,01.

Grootste winnaar was vanochtend Ahold dat bijna dagelijks tot de grootste positieve of negatieve uitschieters behoort. Het supermarktenconcern, dat vanochtend de definitieve verkoop van de drogisterijketen De Tuinen bekendmaakte, won ruim 4 procent tot 6,57 euro.

Aan de verliezende hand waren vooral de fondsen die een groot deel van hun omzet en winst in Amerika halen. De goedkoper wordende dollar zorgde bij Buhrmann voor een verlies van 5,4 procent, bij Numico voor 4 procent. Net als gisteren kon Heineken weer tot de winnaars worden gerekend, met een koerswinst van 3,2 procent. Dat Amerika voor de brouwer een belangrijk afzetgebied is, wordt bij het defensieve aandeel blijkbaar door de vingers gezien.

De beurs in Parijs was 0,35 procent (2.883 punten) hoger. De verzekeraar Axa kreeg een afwaardering van de zakenbank UBS Warburg en moest dat bekopen met een daling van 1 procent. De beurs van Frankfurt stond 0,5 procent (2.867) in de plus. Daar was Thyssenkrupp een van de dalers (minus 0,45 procent). Gisteren werd bekend dat het concern onder druk van de VS van Iran aandelen terugkoopt. Het betaalt er veel meer voor dan de huidige dan de beurswaarde. De Londense beurs noteerde 0,7 procent (3.972 punten) hoger, onder meer als gevolg van een koersstijging van 6 procent van het omroepbedrijf Granada.

De MidKap-index profiteerde niet mee van het herstel in Europa en stond de hele ochtend lager.