ADO speelt uitwedstrijd op eigen veld

Het duel in de eerste divisie tussen VVV en bijna-kampioen ADO Den Haag wordt vrijdag niet in Venlo maar in Den Haag gespeeld. Bij Emmen, op papier ook nog titelkandidaat, wordt gesproken van competitievervalsing.

Burgemeester Schrijen van Venlo had het duel in de Limburgse stad voor komende vrijdag verboden en zag ook niets in een verplaatsing naar zondag. De regels van de voetbalbond KNVB voorzien er in dat geval in dat de wedstrijd wordt omgedraaid. ,,Gelet op de fase waarin de eerste divisie nu verkeert en het feit dat de wedstrijd binnen vier weken niet opnieuw in Venlo kan worden vastgesteld, treedt artikel 16 van het reglement wedstrijden betaald voetbal in werking. Onder lid 7 b van dat artikel wordt gemeld dat indien een wedstrijd van overheidswege wordt verboden en ook in tweede instantie geen doorgang kan vinden, het duel wordt vastgesteld op het terrein van de tegenstander'', verklaart de KNVB de beslissing.

Burgemeester Schrijen van Venlo vreesde voor ongeregeldheden omdat het stadion De Koel een renovatie ondergaat. ADO Den Haag heeft tegen VVV één punt nodig om de titel in de eerste divisie veilig te stellen. ,,Als het stadion gewoon af was geweest, had ik geen enkele reden gezien om deze wedstrijd niet te laten plaatsvinden'', aldus Schrijen.

ADO Den Haag reageerde verheugd dat het voor de derde keer de kans krijgt voor eigen publiek het kampioenschap te pakken. ,,We kunnen de draaiboeken weer uit de kast halen, dus organisatorisch zal het voor ons niet tot al te veel problemen leiden'', zei de woordvoerder van de club. De seizoenkaarthouders zullen voor het duel wel een kaartje moet aanschaffen omdat het officieel een uitduel betreft. Den Haag rekent desondanks op een vol stadion.

De ploeg van de coaches Israel en Schoenmaker liet vrijdag in de thuiswedstrijd tegen Veendam de kans liggen om voor eigen publiek kampioen te worden. In het Zuiderpark werd het 0-0.

Trainer Hennie Spijkerman van de enig overgebleven concurrent Emmen noemde de beslissing van de KNVB competitievervalsing. ,,Ik weet dat we amper nog kans hebben op de titel, maar het gaat om het principe. Eigenlijk wordt Den Haag nu beloond. Dat kan niet. Ze hadden de wedstrijd misschien naar een andere stad kunnen verplaatsen. Dit is in elk geval de slechtst denkbare oplossing.

VVV is zelf ook niet gelukkig met het besluit van de burgemeester. ,,Maar we respecteren het wel'', zei manager Nijssen. De club ondernam nog wel actie om het duel in een andere plaats te krijgen. Die pogingen mislukten. ,,We hebben contact gehad met Fortuna Sittard en PSV'', gaf Nijssen aan. ,,Er is natuurlijk sprake van competitievervalsing, maar we hebben alles gedaan wat in onze macht lag.''