`Actie tegen Israël niet bedreigend'

De protestactie van Jongeren voor Palestina en leden van de Arabisch-Europese Liga (AEL) vorige week in Amersfoort was op geen enkel moment bedreigend. Dat constateert de Amersfoortse politie na een onderzoek dat zij heeft uitgevoerd in opdracht van de Amersfoortse burgemeester A. van Vliet-Kuiper.

Tijdens de viering van het 55-jarig bestaan van Israël door de stichting Christenen voor Israël in de St. Joriskerk vormden onder meer islamitische jongeren een `picketline' van 26 personen voor de kerkdeur.

Van Vliet besloot een nader onderzoek in te stellen na een klacht van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Volgens CIDI-directeur R. Naftaniel zou het aanwezige AEL-bestuurslid Abderrahim Achamrouk de Hitlergroet hebben gebracht. Bezoekers zouden voor `moordenaar' zijn uitgescholden en geïntimideerd. Een persoon in een rolstoel zou zijn belaagd, er waren leuzen als `Zionisme is racisme' gescandeerd en demonstranten droegen spandoeken en borden met beledigende teksten met zich mee.

Naftaniel nam het burgemeester Van Vliet-Kuiper kwalijk dat de politie, die van tevoren op de hoogte was gesteld van de betoging, niet had ingegrepen.

Volgens het politierapport hebben de demonstranten geen provocerende Hitlergroet gebracht en is de persoon die in een rolstoel naar buiten reed niet belagd. ,,Er was genoeg ruimte om te lopen'', aldus de politie in het rapport.

Bij de protestactie waren twee politieagenten en vier bewakers aanwezig. Zij noteerden de teksten op de borden en spandoeken `Solidariteit met de Palestijnse strijd', `Bush en Sharon zijn de grootste terroristen' en `Zionisme is apartheid is racisme' en besloten die niet in beslag te nemen. Het rapport noemt de actie voor aanvang van de viering ,,niet grimmig''. Ook zag de politie geen aanleiding in te grijpen toen de demonstranten ,,zonder mechanische versterking'' leuzen riepen als `Sharon moordenaar' en `Zionisme is racisme'.

Na afloop van de viering zorgde de politie ervoor dat de bezoekers de kerk links en rechts konden verlaten. Er was volgens het rapport sprake van enig ,,geduw en getrek'', veroorzaakt door beide partijen. Dat bezoekers provocatief met Israëlische vlaggetjes zwaaiden, bevorderde volgens de politie de sfeer niet. De politie heeft niemand aangehouden, er werd geen aangifte gedaan.