Aandeelhouders bij Glaxo beperken honorering topman

Assertieve aandeelhouders hebben gisteren een vérstrekkende overwinning geboekt in hun strijd tegen `exorbitante' beloningen van het management. Topman Jean-Paul Garnier van de Brits-Amerikaanse farmaciereus GlaxoSmithKline moet, na een cruciale stemming in Londen, afzien van de 22 miljoen pond (31 miljoen euro) die hij ook bij gedwongen vertrek door tegenvallende bedrijfsresultaten wilde hebben.

Het is voor het eerst dat een meerderheid van institutionele en kleine beleggers samen het bestuur van zo'n grote onderneming daadwerkelijk de voet dwars zet. Glaxo is het op een na grootste farmaciebedrijf ter wereld en het op drie na grootste Britse bedrijf. Britse aandeelhouders van andere multinationals met tegenvallende rendementen, waaronder Vodafone, Barclays Bank, Shell, Reed Elsevier en BP, slaagden er eerder niet in verhoging van beloningspakketten te blokkeren.

De afwijzing valt samen met nieuwe Europese voorstellen om aandeelhouders meer greep te geven op de beloning van topbestuurders. De Britse regering heeft bedrijven vorig jaar al verplicht vergoedingen jaarlijks te onderwerpen aan stemming.

,,We zijn een nieuw tijdperk binnengegaan'', aldus Peter Montagnon, chef beleggingen van de Britse federatie van verzekeraars, die enkele grootaandeelhouders van Glaxo vertegenwoordigt. ,,Dit pakket sloeg zover door naar het belonen van falen dat we ongeloofwaardig zouden lijken door het goed te keuren'', aldus Montagnon vandaag in de Financial Times.

De afwijzing is formeel niet bindend. Bestuursvoorzitter Sir Christopher Hogg, die eerder een aandeelhoudersopstand bedwong bij Reuters, waarvan hij ook voorzitter is, zei na de vernederende stemming echter dat hij wel ,,doof en blind'' zou moeten zijn om niet te luisteren naar de rebellen. Tegen de BBC zei hij later de betalingsregeling volledig te willen herzien, onder onafhankelijk toezicht.

Onzeker is of Hogg aanblijft. In totaal stemde 51 procent tegen Garniers voorgestelde vergoedingsregeling, die bekend stond als de `gouden parachute' van 22 miljoen pond. Garnier ontvangt een salaris van vijf miljoen pond per jaar. [Vervolg GLAXO: pagina 17]

GLAXO

Minister: woede over `fat cats' juist

[Vervolg van pagina 1] De GSK-aandeelhouders protesteerden niet tegen Garniers salaris, dat in internationaal opzicht ,,concurrerend'' heet. Ze verzetten zich vooral tegen de vergoeding waarop hij ook bij een gedwongen vertrek aanspraak maakte. Die zou moeten bestaan uit een ongebruikelijk lange opzegtermijn van twee jaar, twee jaar salaris en bonussen extra, een optieregeling die hem immuun zou maken voor verliezen onder zijn leiding en een aangezet pensioen voor Garnier en zijn echtgenote.

Patricia Hewitt, de Britse minister voor Handel en Industrie, noemde de woede onder aandeelhouders over de zogeheten fat cat-vergoedingen, ,,volkomen terecht''. Haar ministerie bereidt nieuwe wetsvoorstellen voor die beloning sterker afhankelijk zouden maken van economische prestaties. Die zijn overigens omstreden. Sommigen geloven dat een krachtiger rol voor aandeelhouders effectiever is dan nieuwe wetten.

Opstand van kleine aandeelhouders is niets nieuws. In de GSK-vergadering waren het echter voor het eerst de institutionele beleggers die zich verzetten, waaronder een reeks pensioenfondsen en verzekeraars. Het aandeel Glaxo is de laatste jaren sterk gedaald van een hoogepunt van 22 pond naar 12,81 pond, gisteren.

Het bedrijf heeft enkele duizenden Britse werknemers ontslagen in de economische terugval. Britse vakbonden noemden de stemming gisteren een gunstig teken. ,,Dit is een zeer betekenisvol resultaat met repercussies ver buiten GSK'', aldus Brendan Barber, de nieuwe chef van de Britse vakbondfederatie TUC. Leden van de bonden demonstreerden gisteren voor het Queen Elizabeth-congrescentrum in Londen. ,,Geen room voor fat cats'', aldus één van de protestborden. Ook binnen het congrescentrum ging het hard tegen hard. ,,Misschien willen jullie mij 22 miljoen betalen om mijn mond te houden'', aldus een aandeelhouder volgens The Daily Telegraph die een verslaggever binnen had. The Independent, publiceert vandaag een ranglijst van de slechtst presterende Britse bedrijven gekoppeld aan de verst gestegen directeurssalarissen. Het `fat cat-klassement' wordt aangevoerd door telecombedrijven BT en Vodafone, defensiereus BAE Systems, bank Abbey National en BP.