Zelfs vuur kan Schumacher niet stoppen

Zelfs een brandje bij zijn eerste pitstop heeft Michael Schumacher gisteren in Oostenrijk niet van zijn derde achtereenvolgende overwinning van het Formule I-seizoen kunnen houden. In de stand om de wereldtitel is de Ferrari-coureur leider Kimi Raikkonen tot op twee punten genaderd. De Fin uit het team van McLaren-Mercedes werd tweede.

De schrik bij de mecaniciens van Ferrari was groter dan bij Schumacher, toen tijdens het tanken bij zijn eerste pitstop op de A1-Ring in Spielberg vlammen uit de bolide kwamen. De Ferrari-medewerkers grepen direct de brandblussers en doofden het vuur. ,,Ze dachten waarschijnlijk dat ik het koud had en probeerden me op te warmen'', zei de vijfvoudig wereldkampioen, die zich nauwelijks onder de indruk toonde van het incident.

Het incident, dat door de internationale autosportfederatie (FIA) nader zal worden onderzocht, kostte de Duitser uiteindelijk slechts tijd. De stop duurde bijna twee keer zo lang als normaal, maar door het vermogen van de nieuwe Ferrari kon Schumacher zich dat permitteren. Van plaats één viel hij terug naar plek drie, achter de Colombiaan Montoya en Raikkonen. Dat probleem loste zich deels vanzelf op, aangezien de BMW-Williams van Montoya door een probleem met de motor in de 32ste ronde uitviel. Raikkonen slaagde er vervolgens niet in zijn voorsprong op Schumacher te behouden.

Tijdens de Grote Prijs van Oostenrijk, de zesde van in totaal zestien races, hoefde Schumacher niet de volle 71 ronden af te leggen. De organisatie besloot na twee mislukte starts en daardoor een vertraging van ruim twintig minuten de wedstrijd met twee ronden in te korten. Voor Jos Verstappen maakte dat niets meer uit. De Nederlander haalde door problemen met de launch control van zijn Minardi de eerste bocht niet eens. Door een kapotte versnellingsbak zag hij zich zaterdag gedwongen om zijn kwalificatieronde af te breken.

Terwijl de Nederlander gisteren teleurgesteld toekeek, herhaalde de van pole-position vertrokken Schumacher zijn prestatie van vorig jaar in Oostenrijk. Een jaar geleden kreeg de Duitser zijn overwinning in Spielberg cadeau van zijn teamgenoot Barrichello. De Braziliaan gaf daarmee gehoor aan een stalorder: Schumacher moest toen winnen om zijn vijfde wereldtitel zo snel mogelijk te realiseren. Ferrari kreeg veel kritiek op die handelwijze. ,,Nu voel ik me als een winnaar'', refereerde de Duitser gisteren indirect aan vorig jaar.

Het was de tweede zege op Spielberg in zijn loopbaan, de 67ste in totaal in de Formule I. Waarschijnlijk was het de laatste keer dat het Formule I-circus Oostenrijk aandeed, het land dat coureurs als drievoudig wereldkampioen Niki Lauda en Gerhard Berger voortbracht.