Zege op RKC geeft NAC kans op UEFA Cup

NAC is door de 3-2 overwinning op concurrent RKC Waalwijk terug in de race om Europees voetbal. NAC klom gisteren door de winst naar de zesde plaats en staat in punten gelijk met RKC.

NAC, met opnieuw Schenning als gelegenheidsspits, domineerde de wedstrijd. RKC voetbalde voor rust volgens trainer Jol belabberd. De Hagenaar zette na afloop van het duel met enkele opmerkingen zijn selectie op scherp voor het restant van de competitie. ,,De ploeg kon de spanning niet aan. Ik vraag me af of RKC gezien de mentaliteit en vorm wel goed genoeg is voor Europees voetbal.'' RKC probeerde in de tweede helft wel aanvallend te spelen. Toch scoorde NAC twee keer. Engelaar en invaller Boussaboun maakten de goals. De zege leek vast te staan, maar twee omstreden handsballen en daardoor twee strafschoppen brachten RKC terug. Omdat Hoogendorp nooit mist van elf meter, kwam RKC binnen twee minuten op 2-2. NAC won alsnog verdiend dankzij Diba.

Vitesse is nog ver van lijfsbehoud af. De Arnhemmers moeten na de nederlaag zaterdagavond in het Gelredome tegen FC Twente (1-0) vrezen voor de nacompetitie. In de resterende twee wedstrijden moet Vitesse met FC Groningen en FC Zwolle strijden om de veilige vijftiende plek. Het verlies tegen FC Twente kwam hard aan bij Vitesse. Na de twee opeenvolgende zeges tegen NAC (3-1) en De Graafschap (1-0) was er eindelijk weer wat zelfvertrouwen. Vitesse was bij winst tegen de middenmoter uit Enschede bijna zeker geweest van nog een jaar eredivisie. De ploeg van coach Sturing had echter geen antwoord op het afbraakvoetbal van FC Twente, dat met een doelpunt van invaller Houwing ver in de tweede helft veel te veel kreeg. Vitesse heeft bovendien nog het nadeel dat het als enige staartploeg de competitie afsluit met twee uitwedstrijden, tegen Excelsior en Willem II. FC Groningen zette gisteren door de 1-0 winst op AZ een belangrijke stap om de nacompetitie te ontlopen. In de slotfase scoorde invaller Salmon.

Voor Excelsior is in de slotfase van de competitie elk puntje meegenomen. De Rotterdammers waren zaterdag tegen Willem II dichtbij een gelijkspel, maar Quinn bepaalde de eindstand op 2-1. Excelsior staat zeventiende met twee punten meer dan De Graafschap.