Winst voor paars bij verkiezingen België

België stevent af op een paars kabinet onder leiding van de huidige liberale premier Guy Verhofstadt. De socialisten en de liberalen wonnen gisteren bij de parlementsverkiezingen fors.

De groenen, die de afgelopen vier jaar meeregeerden, werden vrijwel weggevaagd.

Volgens premier Verhofstadt hebben de kiezers duidelijk gemaakt ,,dat liberalen en socialisten het beleid moeten voortzetten''. De Vlaamse christen-democraten (CD&V) slaagden er niet in hun verjongde imago in zetelwinst om te zetten en gingen ruim 1 procentpunt achteruit naar 21 procent. Het Vlaams Blok steeg enkele procentpunten naar 17,9 procent, maar deed het in steden als Antwerpen en Gent minder goed dan bij de gemeenteraadsverkiezingen.

In Wallonië haalde het extreem-rechtse Front National de kiesdrempel van 5 procent en kreeg een parlementszetel. De lijst Resist, waarin de Arabisch-Europese Liga van Abou Jajah meedeed, haalde slechts 0,2 procent. In Antwerpen behaalde Resist ruim 2 procent van de stemmen.

Grootste winnaar was de alliantie van socialisten (SP.A) en het progressieve Spirit van Vlaanderens populairste politicus, Steve Stevaert. SP.A-Spirit kwam uit op 23,5 procent (winst van 8,4). ,,Wij doen meer en beloven minder'', zei hij. Stevaert herhaalde nog eens zijn favoriete slogan: ,,Socialisme zal gezellig zijn, of het zal niet zijn.'' Hij liet doorschemeren naar een paarse coalitie te streven.

De VLD van premier Verhofstadt blijft met 24,4 procent (plus 1,5) in Vlaanderen nipt de grootste. De VLD krijgt 25 zetels in het 150 leden tellende federale parlement, SP.A-Spirit 23 zetels. De Franstalige socialisten van Elio di Rupo haalden in Wallonië 36,4 procent (plus 7,1 procent) en krijgen 25 zetels. De liberale MR van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel komt met 24,7 procent (plus 3,7) uit op 24 zetels. De Vlaamse groene partij Agalev verlies al haar 9 zetels. Zusterpartij Ecolo houdt er vier van de elf over.

Theoretisch is ook een rooms-rode coalitie mogelijk, maar dat zou tot problemen leiden voor de coalities in de deelregeringen van Vlaanderen en Wallonië, waar de christen-democraten in de oppositie zitten. De `familie' van liberale partijen is in zeteltal net iets groter dan de socialistische `familie', al blijven de liberalen in stemmen iets achter. Dat maakt een voortgezet premierschap van Verhofstadt waarschijnlijk. ,,Ik zou het abnormaal vinden als hij geen premier wordt'', zei minister Michel vanmorgen.

Een extra complicatie ontstaat als Agalev zou besluiten uit de Vlaamse deelregering te stappen. Dan is CD&V nodig om de Vlaamse regeringscoalitie aan een meerderheid te helpen. ,,Dan ontstaat echt een groot probleem'', aldus de Brusselse politicoloog Kris Deschouwer. Zwaar teleurgestelde Agalev-politici hielden gisteren nog een slag om de arm.

ANALYSE: pagina 4

HOOFDARTIKEL: pagina 7