Winst èn verlies British Airways

British Airways (BA) heeft opnieuw winst gemaakt. De Britse luchtvaartmaatschappij hield in de twaalf maanden tot en met maart 135 miljoen pond (191 miljoen euro) over, hoewel het concern in de eerste drie maanden van dit jaar 200 miljoen pond verloor.

BA-directeur Rod Eddington weet dat verlies vanochtend aan de oorlog in Irak, de algehele economische terugval, de sars-epidemie en een eenmalige afschrijving van 84 miljoen pond op de supersonische Concorde, die komende herfst uit dienst wordt genomen.

Analisten voorspellen dat BA het komende jaar opnieuw in de rode cijfers zal terechtkomen, ondanks een bezuinigingsprogramma dat twee jaar geleden is ingevoerd. Inkomsten zullen dit jaar naar verwachting zwaar blijven tegenvallen, vooral omdat BA is blootgesteld aan transatlantische en andere zogeheten long haul-routes, waar het aantal lege stoelen stijgt. BA betaalt voor het tweede jaar geen dividend uit en blijft de markt ,,een uitdaging'' noemen.

Radicale kostenbesparingen hielden de verliezen vorig jaar relatief beperkt tot 200 miljoen pond, het eerste verlies sinds de privatisering van de Britse staatsluchtvaartmaatschappij in 1987. BA zegt dit jaar 570 miljoen pond te hebben bespaard, 120 miljoen beter dan aanvankelijk geraamd. Dit jaar zullen 13.000 banen zijn verdwenen, of een kwart van het personeelsbestand van twee jaar geleden.

Het bedrijf gaat door met het snijden in zijn Britse routes. BA CitiExpress, de uitbater van het regionale net, hief dit jaar al 21 routes op, waaronder alle vluchten van Cardiff in Wales en Leeds in de Midlands. Deze week hief BA zijn vluchten tussen Gatwick en het Kanaaleiland Guernsey op. Later dit jaar vervalt mogelijk een aantal vluchten tussen Gatwick en Schotland.