Volker en NMa ruziën over boete-document

Volker Wessels, een van Nederlands grootste bouwondernemingen, voert een juridische strijd tegen kartelautoriteit NMa over een geheim document over boetes die eerder aan de bouwers zijn opgelegd. Volker Wessels wil dit document inzien. De NMa, die de interne memo eerst kwijt was, weigert nu inzage.

Over deze kwestie diende vorige week een kort geding in Den Haag. Het bedrijf noch de NMa heeft de zaak publiek gemaakt. De rechtszaak is de derde in een reeks van kort gedingen die bouwers tegen de NMa hebben aangespannen. Eerder sprak de parlementaire enquêtecommissie naar de bouwsector nog de wens uit dat de bouw schuld zou bekennen en geen langslepende juridische strijd zou gaan voeren.

Volker Wessels kreeg in december een boete van 27.000 euro opgelegd wegens het onvoldoende medewerking verlenen aan de NMa-onderzoekers. Het interne memo van de NMa over deze zaak, staat op een lijst documenten die de bouwers zouden mogen inzien omdat Volker Wessels bezwaar heeft gemaakt tegen de opgelegde boete. Het document bleek eerst niet bij de stukken te zitten, en later was volgens de NMa-advocaten ,,de inventarislijst aangepast zodat geen melding meer werd gemaakt van dit memo''.

Half april bleek het memo toch te bestaan, maar wilde de NMa het niet openbaar maken omdat het een interne notitie aan de directeur-generaal zou zijn. ,,Misschein denkt de bouwer dat er meer achter zit'', zegt de NMa-woordvoerder. Eind vorige week maakte de NMa bekend opnieuw drie, andere, bouwbedrijven te verdenken van het maken van prijsafspraken in december 2002.

WWW.NRC.NL: dossier Bouwfraude