Surfen op televisie

De tv als poort naar internet. Al eerder geprobeerd en mislukt. Een nieuwe poging.

Stel, uw dochter woont in Australië. U belt haar af en toe en schrijft eens per maand een brief. Maar communiceren blijft lastig. E-mail is een alternatief, maar daarvoor heeft u wel een computer nodig. En die heeft u niet. Een computer is moeilijk en niet te vergeten duur. E-mailen via de televisie kan dan een uitkomst zijn. Morgen presenteren Tiscali en dochterbedrijf MyTVision de Netbox, een apparaat om te internetten op de tv.

Bij menig internetgebruiker rinkelt nu een belletje. Internet op de tv is een heel oud idee. Al in 1998 presenteerde de toenmalige PTT de Net.Box. Ook WorldOnline had destijds een apparaat om te mailen en te surfen via de tv. De Net.Box werd geen succes. Het ding was duur (799 gulden) en ingewikkeld.

Vijf jaar later proberen Tiscali en MyTVision het opnieuw. Voor 199 euro krijgt de koper een analoog modem (snelheid 56k6) in een zwart kastje ter grootte van een boek, een draadloos toetsenbord en een afstandbediening met pienter pookje in plaats van een muis. Internettoegang bij Tiscali zit bij de prijs inbegrepen. De telefoontikken niet. De Netbox is tevens een fax en een antwoordapparaat.

Volgens directeur M. Meijerink van MyTVision is de tijd nu rijp voor tv-surfen. ,,Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft nog geen toegang tot internet. Zij kennen het web inmiddels wel, maar vinden het te moeilijk of te duur. De Netbox vormt een aantrekkelijke eerste stap op internet. Het apparaat is gemakkelijk in gebruik, juist voor onervaren gebruikers. Terwijl je mailt, surft of chat kan je bovendien in een klein venstertje het programma op tv blijven volgen.''

De installatie is eenvoudig. De Netbox heeft vier aansluitingen: voor de tv (scart), de telefoon, de adapter en – voor toekomstig gebruik – de printer. Geen van de stekkers kan in het verkeerde gaatje en na twee minuten is de tv klaar voor het web. In beeld verschijnt `Welkom bij MyTVision'. De eerste `muisklik' met het pientere pookje is wat onwennig. Het kastje belt met Tiscali en zes registratieschermen later kan de eerste mail worden verstuurd. Met tekst, maar ook met geluid (via de ingebouwde microfoon) en met stilstaande tv-beelden.

Voor de ervaren internetgebruiker is surfen met de Netbox een vreemde ervaring. Hij hangt op de bank en zit niet aan zijn bureau. En hij klikt niet met de muis op een willekeurige plek op het scherm, zonder omwegen, maar surft met de afstandsbediening. Hij moet alle links aflopen om bij de link van zijn keuze te komen. Veel webpagina's zijn moeilijk leesbaar op de tv, met name sites met veel (kleine) letters. MyTVision heeft zelf een tv-vriendelijke startpagina ontwikkeld voor de Netbox en dat oogt een stuk aangenamer. Op de site staan onder meer nieuws, winkels en erotiek. De Netbox ondersteunt vrijwel alle bestandsformaten die op internet worden gebruikt, zoals jpg, gif en mp3. In Groot-Brittannië maken enkele honderdduizenden mensen gebruik van internet via de televisie. De Britse omroep BBC heeft een speciale `tv friendly' homepage voor Netbox-gebruikers. Ook in België, Duitsland en Italië surfen en mailen mensen vanaf de bank of in bed. Om bijvoorbeeld voor het slapengaan nog even te kijken wat voor weer het is in Sydney.

De Netbox is voorlopig alleen verkrijgbaar bij postorderbedrijf Wehkamp. Prijs: 199 euro.