Somberheid troef op aandelenbeurs

Een bierbrouwer moest vanochtend voor enige troost op de beursvloer zorgen. Van de 25 meest verhandelde fondsen op de Amsterdamse beurs stond tegen het middag uur alleen Heineken op winst.

De AEX-index die door de koersen van deze bedrijven wordt gevormd stond aan het begin van de middag op een verlies van bijna 3 procent, waardoor de index op 279,24 punten kwam. Grootste verliezer was automatiseerder LogicaCMG dat de koers met 7 procent zag dalen tot 1,93 euro.

De daling paste in de slechte stemming die vanochtend onder technologiefondsen heerste. Behalve LogicaCMG behoorde ook chipmachinebouwer ASML met een koersdaling van ruim 5 procent tot de verliezers. Philips liep, ondanks de mededeling dat de chipsector dit jaar uit de verliezen zal komen, een verlies van ruim 4 procent op. Een directe aanleiding voor de verliezen in de techno-hoek was er nauwelijks te geven. Alleen schroefde Deutsche Bank vanochtend de verwachtingen over de groei van de chipsector terug. De bank ging eerst uit van een omzetstijging van 3 procent, maar nu verwacht zij stagnatie in de chipverkopen.

Maar dat rapport kon niet de verklaring zijn voor de verliezen die door bijna alle fondsen werden geleden. Het verlies van vrijdag op Wall Street, gebrek aan positief bedrijfsnieuws en de terroristische aanslagen in Marokko droegen wellicht eveneens bij een negatieve houding bij de belegger. Ook in de financiële hoek vielen klappen: Aegon liep met 5,5 procent terug, ING 5,1 procent en ABN Amro wist de achteruitgang nog tot 2 procent te beperken.

De omzetten waren laag, hetgeen ook in de hand werd gewerkt door een storing op de beurs, waardoor de handel een uur stil kwam te liggen.

Amsterdam stond niet alleen met de koersverliezen. Parijs noteerde aan het eind van de ochtend een min van 2,5 procent. De beurs van Londen stond toen op een verlies van 1,4 procent en Frankfurt deed het 2,7 procent slechter. In Londen bungelde British Airways bijna onderaan met een koersdaling van 5,4 procent. De luchtvaartmaatschappij had in de ochtend weliswaar veel betere jaarcijfers bekendgemaakt dan was verwacht, maar de vooruitzichten stemden de beleggers somber. Op de Duitse beurs waren slechts dalers te zien. Verzekeraar Allianz leverde ruim 5 procent in.